Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obzirom na kompetentnost

Bandić: Ne bi me čudilo smanjenje rejtinga Holdingu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas kako nije upoznat s tim da je Zagrebačkom holdingu smanjen kreditni rejting, ali, dodao je, to ga ne bi čudilo s obzirom na razinu kompetentnosti i stručnosti u njemu.

'To je igračka koju su dobili, a s njom se ne znaju igrati', odgovorio je Bandić na pitanje da komentira smanjenje kreditnog rejtinga Zagrebačkom holdingu za dugoročno zaduživanje s BBB minus na B plus uz negativne prognoze kreditne agencije 'Standard and Poor's'. Bandić je pritom dodao kako neće dopustiti da se kvaliteta usluga građanima smanji.

Na konferenciji za novinare uoči sjednice zagrebačke Gradske skupštine rekao je da je kreditni rejting grada Zagreba ostao isti (BBB minus) te je ustvrdio da je Zagreb najracionalniji grad u Hrvatskoj po mišljenju institucija koje prate kretanje financija.

'Proračun je na razini lanjskog, dok se kod drugih jedinica lokalne samouprave bilježi pad prihodovnih sredstava između 10 i 30 posto', rekao je Bandić predstavljajući prijedlog proračuna za 2013. godinu od 6,67 milijarda kuna o kojem će sutra, u prvom čitanju, raspravljati zagrebačka Gradska skupština.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Uplašio se zbog jedne stvari Vučić neviđeno nahvalio Milana Bandića te otkrio dosad nepoznate detalje njihova susreta: "On je bio Einstein" Slika nije dostupna Dali mu ocjenu 2,6 Bandić o lošoj ocjeni: Najvažnije je da je čovjek zdrav

>> Gradonačelnik Bandić 'humanitarnom kavom' proslavio rođendan

Bandić je najavio da u novom proračunu nijedno socijalno pravo neće biti dovedeno u pitanje, a prijedlogom subvencija za dječje vrtiće to su digli i na novu razinu. Pritom je izrazio zadovoljstvo što će na sjednici biti i prijedlog izmjena odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece i mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova od roditelja po dohodovnom cenzusu i s novom skalom.

Podupro je što su u Gradskoj skupštini konačno otvorena vrata suradnji pa neke prijedloge mogu poboljšati i supotpisati.'Gradska uprava je otvorena za suradnju. To su, konačno, šest mjeseci prije izbora, shvatili i drugi', istaknuo je i dodao kako je 'prije godinu i pol bio neshvaćen, a sada će se i to apsolvirati'. Najavio je da su na tragu rješavanja pitanja sa stanovima izmjenom odluke o najmu stanova u vlasništvu grada i izmijenjenom prijedlogu odluke o prodaji stanova kako bi se sveobuhvatno riješilo pitanje prodaje i najma stanova u gradskom vlasništvu, o čemu će također biti riječi na sutrašnjoj sjednici.

'Trudili smo se i oko kapitalnih investicija kako bi proračun imao i razvojnu komponentu', rekao je, dodajući kako je proračun i ravnomjeran jer obuhvaća cijelo zagrebačko područje.

Pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić rekao je da su u prijedlogu proračuna "uvažavali smjernice makroekonomske politike i u suženom manevarskom prostoru uspjeli održati grad stabilnim, te tekuća održavanja i nešto kapitalnih ulaganja iako je to područje koje prvo strada u uvjetima krize i recesije".

Istaknuo je da su za osam milijuna kuna 'povećali transfere prema Zagrebačkom holdingu iako nemaju upravu nad njime". Dodao je kako će od 6,67 milijarda odvojiti 60 milijuna za pokriće dijela proračunskog manjka, a 'nakon raspleta sapunice pod nazivom 'kvaka 337' i to će biti riješeno te će gradu, a ne državi pripasti 337 milijuna kuna pa će iz tog iznosa pokriti ostatak'.

Na dnevnom redu bit će i prijedlog izmjena i dopuna odluke o komunalnom doprinosu kako bi se privukla proizvodnja u Zagreb jer se investitorima daje popust od 50 posto na komunalni doprinos, a omogućuje se i veći popust za objekte koji su od javnog interesa za grad Zagreb. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene