Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pravna država na djelu

Žena kažnjena jer je hranila mace pred ulazom: Odrapili joj 132 eura kazne, živi od socijalne pomoći

Hranilište mačaka u Puli - 3
Hranilište mačaka u Puli - 3 Istra24/Manuel Angelini
Aktualno Galerija Hranilište mačaka u Puli - 2 Hranilište mačaka u Puli - 2 Foto: Istra24/Manuel Angelini Hranilište mačaka u Puli - 6 Hranilište mačaka u Puli - 6 Foto: Istra24/Manuel Angelini Hranilište mačaka u Puli - 5 Hranilište mačaka u Puli - 5 Foto: Istra24/Manuel Angelini Hranilište mačaka u Puli - 4 Hranilište mačaka u Puli - 4 Foto: Istra24/Manuel Angelini +2 Hranilište mačaka u Puli - 3 Galerija 1/7 >>
70-godišnja žena iz Pule kažnjena je sa 132 eura jer je hranila mačke ispred svoje zgrade. Jedini prihod koji ima je 172 eura socijalne pomoći mjesečno. Komunalni redari napisali su joj kaznu jer je, kako se navodi, "hranila životinje bacanjem hrane na javnu površinu".

Kako će kaznu platiti, nije jasno, a 70-godišnja Nevenka Ristović sve optužbe negira i kaže kako hranu uopće ne baca, već je macama uredno poslužuje u zdjelicama koje nosi kući nakon što mace sve pojedu.

"I tako dva puta dnevno", ispričala je Nevenka za portal Istra24.hr. Kaže kako se osjeća kao da je neki zločinac. "Pojavili su se ovdje jedno jutro u 9 sati u siječnju, zaskočili me i slikali mobitelom i onda sam za dva mjeseca dobila kaznu, točno na 8. mart."

Na odluku će se žaliti jer, između ostalog, nema kako platiti kaznu. "Primam socijalnu pomoć od 172 eura mjesečno. Kako da preživim s 40 eura koji mi ostanu?" pita se.

Pročitajte i ovo Ilustracija Niz pravila Znate li da postoji Zakon o zdravlju životinja? Ako imate kućnog ljubimca, ovo je popis vaših obveza, ali i kazni ako ih ne ispunite

Svakodnevno hrani oko 15 od 20 mačaka koje dolaze na hranilište. Kaže da je većina njih kastrirana uz pomoć lokalne udruge i veterinarske ambulante te da je Grad Pula imao akciju besplatne kastracije i sve su mace tada i označene. Dodaje i da ona ne prlja okoliš zgrade, za što je se optužuje. "Ne mogu shvatiti u čemu sam ja pogriješila."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Građani, pripazite! Doznali smo odgovor na pitanje koje muči sve zagrebačke vlasnike pasa i mačaka: "Jasno je da to ni izbliza nije dovoljno"

Susjedi se žale da se oko smeća okupljaju i galebovi te psi za kojima nitko ne skuplja izmet. Nevenka sumnja da su je prijavile dvije susjede s kojima je već bila u sukobu te su joj okretale zdjelice s vodom koju je ostavljala macama.

"Po cijele su dane na prozoru i gledaju. Počele su mi čak zabranjivati da hodam ispod njihove zgrade, a kćer se smijala kada je vidjela da sam dobila kaznu", žali se Nevenka.

Pročitajte i ovo Netko je psu kroz nogu provukao lanac Mučne scene pokraj Varaždina UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Psu probušio nogu i provukao lanac: "Ponekad ostaneš bez riječi na ljudsko zlo"

Pročitajte i ovo Ilustracija opasne pasmine Znate li koji psi su opasni i kako se postupa u slučaju njihovog napada na čovjeka ili drugu životinju? Vlasnik takvog psa ne može biti bilo tko

Komunalni red grada Pule zabranjuje hranjenje životinja na javnim površinama, no Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama iz 2016. godine, navodi i kako se na javnim površinama smiju postavljati hranilišta za mačke, a sve slobodnoživuće mačke zaštićene su sve dok se stanari pojedinog kvarta ili volonteri udruga o njima brinu na primjeren način.

Sve su mace slobodne za udomljenje, a za upit se možete javiti redakciji portala Istra24.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene