Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bajić: Sve ide po planu

Brammertz: Svoju ću ocjenu dati nakon susreta s Kosor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz rekao je u srijedu popodne u Fažani da će svoju ocjenu o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom dati u petak nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Brammertz je doputovao na Brijune gdje će u četvrtak i petak sudjelovati na ovogodišnjoj 4. regionalnoj konferenciji državnih odvjetnika o procesuiranju ratnih zločina, koju organizira hrvatsko državno odvjetništvo. Nakon dolaska u Fažanu na novinarsko pitanje je li zadovoljan suradnjom Hrvatske i Haaškog suda Brammertz nije izravno odgovorio, napomenuvši kako će svoju ocjenu dati nakon susreta s Kosor.

Pročitajte i ovo Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo"

'Pred nama je vrlo važan sastanak državnih odvjetnika iz zemalja u regiji s tužiteljima iz Haaškog tribunala i predstavnicima državnih odvjetništava. Veoma mi je drago što mogu sudjelovati na ovom sastanku jer ima puno otvorenih pitanja koja moramo riješiti, poglavito glede činjenice da rad Haaškog suda prestaje za tri godine', istaknuo je Brammertz. Dodao je kako je u ovom trenutku najvažnije jačati suradnju između državnih odvjetništava Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH s haaškim tribunalom, i između tih odvjetništava.

U radu regionalne konferencije državnih odvjetnika, koja sutra ujutro svečano počinje na Brijunima, sudjelovat će, osim Brammertza, šezdesetak predstavnika državnih odvjetništava zemalja u regiji i tužiteljstva Haaškog suda te hrvatski predsjednik Ivo Josipović, hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović, šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren te američki veleposlanik za ratne zločine Stephan Rapp. I ovogodišnja je konferencija državnih odvjetnika, kao i dosadašnje, radna te je zatvorena za javnost i predstavnike sredstava javnog priopćavanja, a kad završi, bit će objavljeno zajedničko priopćenje sudionika konferencije.

Bajić: Sve ide po planu

Bajić je domaćin dvodnevne konferencije regionalnih tužitelja na kojoj se raspravlja o procesuiranju ratnih zločina nakon što sud u Haagu završi s radom. Poznata kao 'palička inicijativa', ta se konferencija održava već treću godinu za redom.

>> 'Ako nas SAD ocijeni pozitivno, Brammertz se neće usuditi protiviti'

Mladen Bajić to će vrijeme iskoristiti i za razmjenu stavova s Brammertzom. Lipanjsko izvješće glavnog tužitelja, podsjetimo, bit će ključno za otvaranje pregovora poglavlja o pravosuđu. Bajić je u vezi toga samo kratko izjavio se sve odvija po planu. B.V./T.Š./(Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene