Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odnosi SAD-a i RH

'Ako nas SAD ocijeni pozitivno, Brammertz se neće usuditi protiviti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Odnosi Hrvatske i SAD-a na odličnom su putu', tvrdi politički analitičar Damir Grubiša.

Da su odnosi Hrvatske i SAD-a svakim danom sve bolji misli i politički analitičar Ivan Grdešić. 'Naši odnosi su bolji i imaju takvu uzlaznu putanju sve od kada je Hrvatska ušla u NATO jer od tada više nismo samo prijateljske države i partneri već i saveznici, što ima puno veću vrijednost', objašnjava Grdešić i kaže kako su sve razmirice koje je Hrvatska imala sa SAD-om daleko iza nas.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rupel: 'Hrvatskoj smo nudili mnoga rješenja, ali ona nije pristajala' Slika nije dostupna Ramsden: Velika Britanija ne vodi protuhrvatsku politiku

'Hrvatska ostvaruje punu suradnju s haškim sudom, to je jedino što bi moglo biti sporno. Nekih nesuglasica je bilo na prijelazu između dva Busheva mandata kad smo odbili dati suglasnost za američku intervenciju Iraku i poslati hrvatsku vojsku. Hrvatska se nije složila s člankom 98. koji jamči neizručivanje američkih vojnika osumnjičenih za ratni zločin. Sada su odredbe iz tog članka suspendirane i mi smo ušli u NATO, pa nema više nikakvih nesuglasica', objašnjava Grubiša.

'Interes da RH što prije postane članica EU'

Ističe kako će posjet premijerke Jadranke Kosor koja je doputovala u Washington biti od koristi Hrvatskoj na njezinom što bržem putu prema Europskoj uniji. 'Americi je u interesu da Hrvatska što prije postane članica EU, i kada oni suradnju Hrvatske s Haagom ocijene dobrom, sumnjam da će se Brammertz usuditi usprotiviti', kaže Grubiša i dodaje kako je SAD-u bitno da Hrvatska doprinosi stabilnosti u regiji. 'Mi smo bez problema priznali Kosovo, nema nikakvih problema u BiH, a i poboljšani odosi Josipovića i Tadića idu svima u prilog i stvaraju mirnu regiju', objašnjava Grdešić.

Dodaje kako je Americi u interesu da zajedno s Hrvatskom u budućnosti 'zaradi nešto para'. 'Oni su zainteresirani za investicije u Hrvatskoj, pogotovo u energetskom sektoru, a na nama je da im to omogućimo i stvorimo temelje na kojima ćemo izrasti u državu zanimljivu stranim investitorima', zaključuje Grdešić.

U ocjeni hrvatsko-američkih odnosa od teze Ivana Grdešića ne odmiče se previše ni politički analitičar Damir Grubiša koji kaže kako su Hrvatska i SAD strateški partneri. 'To je već dosad nekoliko puta potvrđeno, pogotovo u vanjskopolitičkim pitanjima. SAD žestoko podupire Hrvatsku na njezinom europskm putu jer je njima u interesu da Hrvatska bude prva zemlja u regiji koja će postati dio EU, što bi imalo itekako pozitivan utjecaj na regiju', objasnio je Damir Grubiša.

Dodaje da su naši odnosi s Amerikom vrlo dobri, iako SAD ima kritike koje nas pogađaju, pogotovo one koje se odnose na funkcioniranje demokracije u medijima. 'Oni inzistiraju na procesima s ciljem prevladavanja konflikata u korist kompromisnom pregovaranju', kaže Grubiša i dodaje kako je u tome duhu SAD bila za što brže rješavanje hrvatsko-slovenskog spora.

>> Američki veleposlanik: Odnosi ne bi mogli biti bolji

'Dolaskom Baracka Obame Hrvatska je još više unaprijedila odnose s Amerikom jer je njegova politika temeljena na demokratizaciji odnosa', dodaje Grubiša. Kaže kako trenutni posjet premijerke Kosor Washingtonu neće konkretno već dugoročno utjecati na produbljivanje američko-hrvatskih odnosa, što je vrlo značajno. 'Mi samo moramo ustrajati na ovom dobrom putu i gledati da ne izigramo ukazano povjerenje', zaključio je Grubiša.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene