Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova afera s autima?

Anonimna analiza za MUP: Naručili skuplje terence umjesto jeftinijih i istih vozila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo unutarnjh poslova (MUP) proslijedilo je Ravnateljstvu policije anonimnu analizu nabave policijskih terenaca prema kojoj su ponuđena vozila Mitsubishi pajero, iako naizgled najpovoljnija, zapravo bila skuplja od Toyote Land Cruiser.

Slučaj nabave policijskih terenaca aktualiziran je lani u studenome kada su mediji objavili da je MUP pri nabavi 132 terenaca odlučio kupiti 30 milijuna kuna skuplje land cruisere umjesto jeftinijeg pajera iste klase.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna BUKNUO U PETAK NAVEČER U požaru oštećena dva auta: Policija pronašla elemente kaznenog djela 8 auta isključeno iz prometa zbog tehničke neispravnosti - 2 brzi i žestoki u Zagrebu Divljali po Novom Zagrebu: Policija uhvatila vozače utrka, osam auta isključeno iz prometa

No, u analizi javnog nadmetanja nabave terenskih vozila, koju je MUP dobio od nepoznatog autora, zaključuje se da u ponudi za vozila land cruiser nije obračunata cijena trošarina, odnosno posebni porez na motorna vozila te da se to davanje planiralo izbijeći.

U analizi se također navodi da je land cruiser prema službenom cjeniku od 28. studenog prošle godine jeftiniji od identičnog vozila pajero, ali da je iz "određenog razloga" u ponudi cijena Mitsubishia pajero s trošarinom i traženom opremom bila 44 posto niža od cijene Toyote land cruiser.

Autor analize, koju su dobili i novinari, navodi međutim da bi s takvim popustom vozilo s maržom bez PDV-a stajalo oko 18.000 eura, što implicira da je popust iznosio 20.227 eura ili više od 36 posto. U analizi se zaključuje da u ponudi nije uključena trošarina s obzirom da je takav popust "malo vjerojatan".

Nepoznati autor zaključuje da je ponuda Mercedes-benz leasing Hrvatska koja je nudila terence pajero zapravo skuplja od preostalih ponuda ako se na njegovu cijenu obračuna poseban porez iz cjenika istog proizvođača uz ponuđeni ostatak vrijednosti i kamatu.

ISTRAŽILI SMO: Što siromašnije države - to skuplji automobili!

U analizi se zaključuje također da je u cijeloj natječajnoj dokumentaciji izostavljeno poglavlje iz Zakona o javnoj nabavi o neuobičajeno niskoj cijeni prema kojem naručitelj može odbiti takvu ponudu te da je Središnji ured za državnu nabavu imao mogućnost spriječiti buduća događanja primjenom klauzule iz Zakona o javnoj nabavi vezane za dostavu lažnih podataka kako bi se spriječio problem u začetku.

Želi se stvoriti velika afera?

Postoje opravdane sumnje, zaključuje autor, da iza svega stoje političke strukture koje iz ovog slučaja žele profitirati i stvoriti veliku aferu poput afere "kamioni".

Vozilo land cruiser odabrano je u ponovljenom postupku nabave, nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u listopada 2013. poništila prvu odluku kojom je kao najjeftiniji bio odabran pajero, ustvrdivši u obrazloženju da ta ponuda nije u skladu s dokumentacijom za nadmetanje.

Nakon izbijanja afere oko nabave terenaca u studenome prošle godine ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da to nije bila odluka MUP-a već Državnog ureda za središnju javnu nabavu, ali su mediji tvrdili da je nadmetanje namješteno kroz podešavanje tehničkih karakteristika.

Visoki izvor iz MUP-a tvrdi međutim da je MUP 2013. prilikom javnog nadmetanja dostavio iste specifikacije za vozila kao i prilikom ranijih nabava 2007. i 2011. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene