452904
452904
452904
452904
452904

"Funkcija predsjednika Sabora zapravo nije toliko važna kao što misli vodstvo Mosta"

  • , 08.10.2016., 20:34
  • Autor:
  • komentara

Gost u Dnevniku Nove TV bio je politički analitičar, profesor Tihomir Cipek.

 
 
 
 
Gost Dnevnika Tihomir Cipek (Video: Dnevnik Nove TV)
Gost Dnevnika Tihomir Cipek (Video: Dnevnik Nove TV)

Profesore Cipek, Andrej Plenković, izvjesno i budući premijer, u ponedjeljak ide predsjednici s više od 90 potpisa. Jamči li to stabilnost Vlade?

'Ja bih rekao da stabilnost Vlade prvenstveno jamči sposobnost gospodina Plenkovića i vodstva stranke HDZ-a da uspješno pregovara. I tu je velika razlika između sadašnje pozicije i ondašnje pozicije. Dakle, mi sada na čelu te stranke, koja je pobijedila na izborima, imamo profesionalne političare. Dakle, ljude koji su sudjelovali u nacionalnoj politici, u europskoj politici... A s druge strane dobro su i obrazovani za politiku. Plenković je pravnik, a gospodin Stier, Božinović i Jandroković su politolozi. Dakle, sada imamo zapravo pravu stručnu Vladu. Ili, pretpostavka je da bude prava stručna Vlada. A sam broj potpisa jamči HDZ-u političku moć. A ta moć izvire iz vještine g. Plenkovića i ostalih ljudi koji su sad u novom vodstvu HDZ-a i s jedne strane donosi smirenje u hrvatskoj politici. Bitno se hrvatska politika promijenila otkad je taj čovjek došao na čalo HDZ-a'.

U relativno kratkom vremenu...

'Vrlo kratkom. To samo pokazuje da su jako važna vodstva stranaka. Dakle, vodstva su važna, oni mogu dati nekakvu dinamiku politici, oni mogu zaoštriti situaciju, oni mogu smiriti situaciju...'.

Oni diktiraju tempo?

'Tako je, oni diktiraju tempo. A meni se čini da smo sad polako krenuli umjerenim napretkom, u granicama zakona'.

HDZ i Most su se dogovorili. Kako komentirate taj dogovor i podjelu ovlasti, resora, funkcija?

'Ja bih rekao da je uobičajeno, ako želite dobiti koalicijskog partnera, da mu date određeni broj ministarstava. Zanimljiva su ministarstva koje je Most dobio. To su MUP, Ministarstvo pravosuđa... Dakle, tu bi oni možda mogli probati onu svoju čuvenu 'moralnu obnovu'. Dakle, preko policije i pravosuđa. Onda imate Ministarstva okoliša i energetike, koja su sad spojili, tu je zapravo jedna velika moć. Jer države jesu zapravo energetska politika. Energetska politika ima jednu sigurnosnu dimenziju i to je jako važno za Most. Onda imamo Ministarstvo uprave. To je također jedan državni aparat koji se kontrolira. Tako da je Most dobio važna ministarstva. Ono što nije uobičajeno, to je mjesto predsjednika Sabora i ovo rotiranje'.

Je li HDZ Mostu dao previše?

'To bi trebalo pitati HDZ. Svatko tu ima neku svoju računicu. HDZ je računao da će dobiti stabilniju Vladu i da se pokažu otvoreniji. Ja bih rekao da je nova paradigma HDZ-a i novog vodstva, na neki način, prihvaćati ljude. Dakle, tko nije protiv nas taj je za nas. I to im onda omogućuje da skupe 90 potpisa i da nekako pokušaju organizirati stabilnu Vladu. To naravno, ne ovisi samo o HDZ-u nego i o Mostu. Kako će se Most ponašati, usprkos tome što je zapravo dobio ono što je tražio, to tek treba vidjeti. Jer Most je u jednoj dvojnosti - Most predstavlja protestnu stranku koja je bila protiv establishmenta. A sad kad ulazite u Vladu vi postajete dio establishmenta, postajete dio onih protiv kojih ste navodno bili. Dakle, vas iz te proturječnosti može izvući jedino uspješno upravljanje. Hoće li se to dogoditi to ne možemo znati'.

Rotirajuća pozicija predsjednika Sabora... Dvije godine jedni, dvije godine drugi... Kako Vi to vidite?

'To proizlazi iz ovog kompromisa, nije uobičajeno. Imate u Europskom parlamentu takav sistem, u nacionalnim državama to nije uobičajeno, ali vidjet ćemo. Ja ne mislim da je ta funkcija zapravo toliko važna kao što misli vodstvo Mosta'.

Pokazalo se u prošlosti da i je...

'Zakone ipak donosi Vlada. Vlada je ta koja predlaže, Vlada je ta koja formulira politiku.. Dakle, vi ne možete nešto staviti na Dnevni red Sabora ako to ne postoji. Dakle, u Vladi se zapravo kreira politika, a onda se to može na neki način... Važno je što se stavlja na Dnevni red, ali mislim da se ta pozicija često puta precjenjuje zbog ove naše tradicije koju imamo vezano uz Hrvatski sabor, važnosti Sabora koju ima u hrvatskoj povijesti.. Pa se tu na taj način gleda. Vlada predlaže zakone'.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se