455111
455111
455111
455111
455111

ŠTO DONOSI POREZNA REFORMA Rast će plaće, ali i cijene kruha i mlijeka

  • , 27.10.2016., 21:07
  • Autor:
  • komentara

Ministar Zdravko Marić, koji je mjesecima radio na ovom projektu porezne reforme, tvrdi da će ovaj sustav biti jednostavniji, transparentniji i pošteniji.

 
 
 
 
Mislav Bago o poreznoj reformi (Video: Dnevnik Nove TV)
Mislav Bago o poreznoj reformi (Video: Dnevnik Nove TV)

Oko 580 tisuća radnika neće biti obuhvaćeno tim poreznim škarama, a nekih dvije milijarde kuna, koliko je teška ova reforma, vrtjet će se sve više iz godine u godinu i bit će više novca. Kad je potrošnja veća, onda je i BDP-u bolje, on se na taj način „bilda“.

Porez na dohodak do sada se obračunavao po tri stope: od 12, 25 i 40 posto. No, s prvim danima sljedeće godine ukida se stopa do 12 posto i imat ćemo samo dvije stope: 24 i 36 posto. Neoporezivih je do 3800 kuna, a do 17.500 kuna plaćat ćete porez od 24 posto. Sve plaće i prohode iznad 17.501 kunu plaćat ćete porezom od 36 posto.

To, naravno, ovisi o pojedinom gradu, ima li ili nema prirez. Imamo primjere nekoliko plaća s prirezom od 12 posto. Ali može se dogoditi da dvije osobe rade isti posao u istoj tvrtci, a imaju različite plaće.

PDV
će sljedeće godine iznositi pet, 13 i 25 posto. Smanjuje se s 25 na 13 posto PDV na sjeme, sadnice, gnojivo i pesticide, isporuku električne energije, dječje sjedalice za automobil, odvoz smeća i isporuku lijesova i urni.

S druge strane raste PDV s 13 na 25 posto na usluge u ugostiteljstvu i šećer . Raste i PDV na kinu ulaznice s pet na 13 posto.

U 2018. godini više nemamo stopu od 25 posto, već dvije stope, jednu od 24 i drugu od 12 posto, dok se ukida stopa od pet posto. U tom slučaju s pet na 12 posto raste PDV na kruh i mlijeko, ortopedska pomagala, lijekove, novine i knjige.

Primjerice, jedan kruh koji danas, uz stopu PDV-a od pet posto, stoji pet kuna, od 2018. godine će stajati 5,33 kune. Litra mlijeka koja danas stoji sedam kuna, nakon uvećanja stope PDV-a stajat će 7,46 kuna.

Evo nekoliko simulacija plaća:
Samac koji ima plaću 5022,72 kune, nakon Nove godine će imati 34, 94 kune više. Majka s dvoje djece koja mjesečno prima 7681,92 kune imat će uvećan prihod za 318,08 kuna. Ili samohrani otac s jednim djetetom i plaćom od 10.052,32 kune imat će nakon Nove godine uvećan prihod za 213,92 kune. To ovisi od grada do grada i o visini prireza. Zagreb, primjerice, ima najveći prirez, a ima i dosta gradova koji uopće nemaju prirez.

Slijedi nam i uvođenje poreza na nekretnine, ali tu treba naglasiti da to dolazi tek od 1. siječnja 2018. godine. Važno je reći da taj porez ne ide u državnu blagajnu, već ostaje jedinicama lokalne samouprave. Primjenjivat će se po dva kriterija, po dobu i po stanju. Točnije, bit će važno u kakvom je stanju kuća i koje je godine napravljena.

Ministar financija dao je do znanja da će vrlo vjerojatno malo veće račune zbog takvog poreza na nekretnine plaćati oni koji žive u novogradnji, a oni koji žive u starijim kućama ili stanovima plaćat će puno manje poreze nego što plaćaju sada.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se