Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović:

'Ovo je definitivno alarm koji označava kako je nacionalna sigurnost ugrožena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konferencija za novinare Slavka Linića otvorila je i pitanje zlouporabe tajnih službi, i nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

Konferencija za novinare Slavka Linića otvorila je i pitanje zlouporabe tajnih službi, i nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Nada Murganić osudila izjave Zorana Milanovića Žestoke kritike Zajednica žena HDZ-a osudila Milanovićeve izjave: "Seksizam i omalovažavanje okosnica su njegova djelovanja" Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

Državno odvjetništvo se još nije očitovalo. ZadNje što je ono učinilo je poslalo zahtjev Ministarstvu financija da im dostavi svu dokumentaciju vezanu uz analizu kupnje zemljišta tvrtke Spačva, ali da im i dostavi dokumentaciju o neplaćenom porezu privatne osječke tvrtke OLT.

Milanović: To je sve neistina. Linić se drži obećanja da će nas blatiti

Afera OLT inače je bila glavni okidač za smjenu gospođe Nade Čavlović Smiljanec, šefice Porezne uprave, a u posljednje vrijeme u aferi OLT spominju se imena poput eurozastupnice Biljane Borzan kao i imena još nekih političara i ljudi iz javnog života.

U tiskovinama je objavljen i kompromitirajući transkript razgovora tadašnjeg ministra financija Linića i vlasnika te tvrtke Željka Biloša.

Iz svega se mogu postaviti dva pitanja - Jesu li doista zlorabljene tajne službe. Dok je drugo pitanje sasvim suprotno - Je li operativna grupa koja radi u SOA-i, koja radi aferu OLT, zapravo vrlo profesionalno odradila svoj posao, a kasnije netko drugi iskoristio njihova saznanja i plasirao ih u javnost.

Protuzakonito curenje informacija u javnost u Hrvatskoj predstavlja problem koji već jako dugo traje, o tome se samo puno priča dok se ništa ne čini. Nijedan počinitelj u nijednom slučaju nije apostrofiran, ništa nije definirano stoga bi bilo vrlo neozbiljno kazati kako je to učinio premijer ili netko netko iz USKOK-a ili pak netko iz Ureda predsjednika ili same SOA-e.

A ono što oporba govori, bilo bi čudno da godinu dana pred izbore, oporba svaki skandal ne pokušava konsolidirati, ne pokušava iskoristiti za vlastitu dobrobit. Niti oporba, niti parlamentarna većina nisu kvalificirane davati bilo kakve kaznene kvalifikacije.

Linić: Premijer koji podmeće i spletkari je žalost za Hrvatsku

Ovo je definitvno alarm koji označava kako je nacionalna sigurnost ugrožena. Hrvatska je jedina članica NATO saveza koja nije izradila novu Strategiju nacionalne sigurnosti. Ovaj alarm sada već jače zvoni jer je bivši ministar Linić, bez dvojbe, vrlo markantna figura na Hrvatskoj političkoj sceni, i on danas proziva premijera.

Iako prozivanje nije potkrijepljeno dokazima, sjetimo se kako ovo nije prvi put. Prije devet godina, vrh ondašnje protuobavještajne agencije pokušao je vrbovati novinarku Helenu Puljiz, optužujući je da špijunira predsjednika države. Osobu koji oni trebaju štititi. Sabor Republike Hrvatske jednostavno je prešao preko toga tretirajući to kao nekakav nestašluk.

U zemljama konsolidirane nacionalne sigurnosti i demokracije to se naziva veleizdajom. Bez dvojbe, ovo je alarm koji bi trebao bez prisile dovesti do toga da se takve stvari počnu propitkivati sukladno zakonu po kojima očito nitko ne djeluje.

Ako ovog puta ne postupe na taj način - joj si ga nama!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene