Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska između imigranata i susjeda

ŠTO SADA? 'Hrvatska nije u stanju podići ogradu duž cijele svoje granice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatske su u Mađarsku i danas ulazili puni autobusi imiganata.

Mađarska je u ponoć zatvorila granicu prema Hrvatskoj kako bi spriječila dolazak ilegalnih imigranata. Takvu je odluku danas donijelo Vijeće za nacionalnu sigurnost Mađarske. Hrvatsku to stavlja u vrlo nezavidan položaj s obzirom da je većina imigranata odlazila iz naše zemlje upravo prema Mađarskoj te dalje u EU.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U petak ili subotu? Szijjarto poručuje Hrvatskoj: Budite spremni, zatvaramo granicu Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Orban stavio Milanovića na 'ignore': On je socijalist kojem je posao da napada Mađarsku

Manevarski prostor Hrvatskoj je tim više bitno sužen jer je brže-bolje reagirala i Slovenija iz koje poručuju da će poduzeti sve nužne korake svjesni da će imigranati poći prema njima. Hoće li naša zemlja uskoro biti preplavljena tisućama imigranata koji neće moći dalje? Hrvatska nema niti smještajne niti financijske mogućnosti kako bi zbrinula sve one koji dolaze. Mađari su najavili da će striktno provoditi schengenski sporazum što znači da će prolaz granice biti omogućen ali strogo kontroliran.

Hrvatski premijer Zoran Milanović pokušao je još u četvrtak smiriti domaću javnost.

'Hrvatska ima rješenje, Mađarska tu nije bitna, Mađarska može raditi što hoće. Mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema i to jedino što je u ovom trenutku bitno', izjavio je Milanović nakon završetka summita EU-a tijekom kojeg je kratko razgovarao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. No, koje bi to bilo rješenje, premijer nije naveo.

Orban je već dizanjem ograde prema Srbiji, čime su izbjeglice preusmjereni prema Hrvatskoj, pokazao da voli raditi po svojem, no analitičar portala Obris.org, Igor Tabak, ipak smatra da se neće isto ponašati prema našoj zemlji kao što je to bio slučaj sa Srbijom koja nije članica EU.

Milanović: Mađarska može raditi što hoće, hrvatski građani mogu biti mirni

Na najave Mađarske da će zatvoriti granicu s Hrvatskom brzo je reagirao i slovenski premijer Miro Cerar kazavši da će njegova zemlja poduzeti sve potrebne korake jer će u tom slučaju izbjeglice i migranti biti usmjereni prema toj zemlji. Premda Slovenija do sada nije spominjala nikakvo podizanje ograda, za razliku od Orbana koji tvrdi da onu prema Hrvatskoj može dići u sat vremena, kada bi to učinili i Slovenci, Hrvatska bi se našla u vrlo nezavidnom položaju.

Hrvatska ne može dići ogradu

Vjerojatno joj ne bi preostalo ništa drugo nego da i ona krene graditi ogradu na svojim granicama, što je spomenuo i premijer Milanović, doduše ne kao previše izglednu mogućnost.

'Hrvatska ima mogućnost sagraditi ogradu, to je zadnja varijanta, to ne želimo. Ali, ono što želim poručiti jest da građani mogu biti mirni, da mogu mirno spavati', rekao je Milanović.

Tabak ističe kako je takvo premijerovo promišljanje samo dio problema jer bi Hrvatska još i mogla zatvoriti granicu prema Srbiji, ali ona prema Bosni i Hercegovini bila bi daleko zahtjevniji, ako ne i nerješiv logistički problem jer je dugačka, zagađena minama, a riječ je i o terenu kojeg je teško kontrolirati.

'Dosadašnja iskustva pokazala su da podizanje ograda ne sprječava dolazak imigranata nego samo skreće smjer njihova kretanja. Bilo bi najlogičnije kada bi se zatvorila grčka granica jer je Grčka granica Schengena a ne Hrvatska', zaključuje Tabak.

Da je najbolje rješenje zatvaranje grčke granice zalaže se i Viktor Orban. Ipak, leaderi EU, predvođeni njemačkom kancelarkom Angelom Merkel nisu se za sada odlučili za takav potez već pokušavaju pronaći zajednički jezik s Turskom koja sa Sirijom, otkuda pristiže najviše izbjeglica, dijeli granicu od 900 kilometara. Za zajednički akcijski plan zbrinjavanja izbjeglica u Turskoj i zaustavljanja njihovog puta prema EU, turski je predsjednik Tayyip Erdogan zatražio financijsku pomoć od tri milijarde eura.

No, Erdogan isto koristi situaciju i pokušava ojačati položaj svoje zemlje. Bez ustezanja je izjavio da se Turska neće lako predati kada je o ovom slučaju riječ, uz objašnjenje da su blizina Turske i Sirije, kao i ključna uloga koju je ta zemlja odigrala u izbjegličkoj krizi ojačali njezin položaj kada je posrijedi njezino potencijalno članstvo u EU-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene