Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako su i najavili

Mađarska u ponoć zatvara granicu s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski ministar vanjskih poslova najavio je zatvaranje granice od ponoći.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto najavio je nakon sastanka Nacionalnog vijeća za sigurnost kako će Mađarska u ponoć zatvoriti granicu s Hrvatskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Imigrantska kriza ZAOŠTRENI ODNOSI S MAĐARSKOM Hrvatska ima spremno rješenje Slika nije dostupna Duga 41 kilometar BODLJIKAVA ŽICA Ovdje je Mađarska postavila žičanu ogradu

Szijjarto je rekao kako će na granici napraviti dvije tranzitne zone na kojima će se imigranti moći prijaviti za azil.

Milanović: Mađarska može raditi što hoće, hrvatski građani mogu biti mirni

O zatvaranju granice, kaže Szijjarto, obavijestili su Hrvatsku, Srbiju, Poljsku, Austriju, Slovačku i Njemačku.

Szijjarto je dodao kao čelnici EU nisu usjeli postići dogovor o zaštiti grčke granice te da je jasno kako Mađarska mora osigurati vanjsku granicu Schengena.

'Vijeće za nacionalnu sigurnost odlučilo je da će od ponoći Mađarska u potpunosti početi primjenjivati schengenska pravila', rekao je Szijjarto.

Predstojnik ureda mađarskog premijera Janos Lazar rekao je novinarima u četvrtak da je mađarska ograda prema Hrvatskoj dovršena i da su vojska i policija sposobne zatvoriti granicu čim se takva odluka donese.

Kroz Mađarsku je do sada prošlo više od 378.000 migranata, kazao je on, a po njegovoj procjeni do kraja godine bi na mađarsku granicu moglo stići ukupno 600 do 700 tisuća ljudi.

U Hrvatsku je od početka migracijske krize ušlo 183.564 migranata, tijekom četvrtka više od pet tisuća, a od ponoći do 9 sati u petak gotovo 2.500, objavio je MUP.

Ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić, još je ranije tijekom prijepodneva rekao kako Hrvatska ima rješenje i ako Mađarska odluči zatvoriti granicu. Nije rekao detalje te je naglasio da su u kontaktu sa Slovenijom.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je nakon summita u Bruxellesu kako će i Slovenija morati poduzeti odgovarajuće mjere ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom za migrante, što bi dovelo do usmjeravanja migrantskog vala prema Sloveniji.

"U tom bismo slučaju morali poduzeti odgovarajuće mjere, na što se pripremamo intenzivno iako ne želimo takve jednostrane postupke", kazao je Cerar, dodavši da je to rekao i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu s kojim se sastao na margini sastanka, a razgovarao je o istom problemu s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem i austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene