Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mađarska zatvara granicu?

Milanović: Mađarska može raditi što hoće, hrvatski građani mogu biti mirni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska je u četvrtak najavila da je spremna zatvoriti granicu prema Hrvatskoj kako bi zaustavila priljev tisuća ilegalnih migranata.

Hrvatski građani mogu biti mirni, Hrvatska ima rješenje bez obzira na to kako će se Mađarska ponašati na granici, izjavio je petak rano ujutro hrvatski premijer Zoran Milanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napeto među državama Mađari: 'Milanovićeve izjave posljedica su njegove zabrinutosti ishodom izbora' Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Orban stavio Milanovića na 'ignore': On je socijalist kojem je posao da napada Mađarsku

"Hrvatska ima rješenje, Mađarska tu nije bitna, Mađarska može raditi što hoće. Mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema i to jedino što je u ovom trenutku bitno", izjavio je premijer Milanović nakon završetka summita EU-a tijekom kojeg je razgovarao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Mađarska je u četvrtak najavila da je spremna zatvoriti granicu prema Hrvatskoj kako bi zaustavila priljev tisuća ilegalnih migranata. Granica bi se zatvorila na način kako je to bilo učinjeno sa Srbijom u rujnu, zbog čega se migrantski val preusmjerio na Hrvatsku kao tranzitnu zemlju na putu migranata prema zapadnoj Europi.

Mađarski premijer Viktor Orban je nakon summita rekao da će se u petak sastati mađarsko Nacionalno vijeće za sigurnost, koje bi trebalo donijeti odluku. Ustvrdio je da nije riječ o zatvaranju granica, nego o ponovnom uvođenju schengenskog sustava.

Szijjarto poručuje Hrvatskoj: Budite spremni, zatvaramo granicu

"Nema zatvaranja granice, to je nemoguće. Mi govorimo o ponovnoj uspostavi schengena. Schengenski pravilnik jasno propisuje što je dužnost zemalja izvan schengenskog prostora. Imamo granične prijelaze, oni su otvoreni, ali pod kontrolom, tako da je cijeli proces reguliran. To je ono što bismo željeli i možemo to fizički provesti", rekao je Orban.

Premijer Milanović je rekao da mađarska politika ne nailazi na razumijevanje u Europskoj uniji. "Međutim - kako je, tako je. Sad smo, recimo, došli do toga da se vojska ne šalje na hrvatsku granicu, nego na granicu s Vojvodinom. Pitanje što će i tamo vojska kad je tamo zid", rekao je Milanović.

Na upit koja je alternativa ako više ne bude moguće izbjeglice slati preko Mađarske dalje na zapad, Milanović je ponovio da hrvatski građani mogu biti mirni.

"Hrvatska ima mogućnost sagraditi ogradu, to je zadnja varijanta, to ne želimo. Ali, ono što želim poručiti jest da građani mogu biti mirni, da mogu mirno spavati", rekao je Milanović, koji zbog prehlade vrlo teško govori i jedva je uspio novinarima dati izjavu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene