Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijede i otkazi

Algoritam pred stečajem: Vlasnik Antičević otkrio koliko knjižara će zatvoriti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred stečajem se nalazi najveći hrvatski lanac knjižara - Algoritam MK. Od ponedjeljka im je blokiran račun zbog duga prema nakladnicima od 30-ak milijuna kuna.

Skup najam, tanak džep Hrvata, ali i njihova nezainteresiranost za kupnju knjiga, samo su neki od razloga zašto je Algoritam završio u dugovima, ističe njegov vlasnik Neven Antičević. Najavljuje i zatvaranje gotovo trećine od 31 knjižare u Hrvatskoj, što bi bio gubitak i 30 do 40 radnih mjesta.

Pročitajte i ovo Ibrulj Ibrahim, radnik Uljanika Nova Skupština vjerovnika Radnici Uljanika su očajni, već dva mjeseca nisu primili plaću: ''Guraju nas u stečaj'' Slika nije dostupna Knjižara u problemima Antičević: Traju intenzivne konzultacije knjižara oko Algoritma

Diljem zemlje Algoritmove knjižare zatvorene su zbog izvanredne inventure. Jer čim su aktivirane zadužnice, nakladnici su tražili da se njihove knjige povuku iz prodaje. Hitno se traži alternativno rješenje.

"Moramo se fokusirati na ljude koji pregovaraju i spremni su preuzeti vođenje određenog broja knjižara potencijalno i vidjeti na koji način da osmislimo model već preko ovog vikenda kako bi izašli pred ministarstvo i sve da osmislimo način kako spasiti one knjižare za koje neki od ponuđača do sada nisu pokazali interes", kaže Mijo Nejašmić, predsjednik zajednice nakladnika i knjižara HGK.

Ministrica kulture danas nije bila dostupna zbog službenog puta, no iz njezina ministarstva uvjeravaju da se poduzimaju sve moguće mjere kako ne bi došlo do kolapsa knjižarskog sustava. "U intenzivnoj komunikaciji sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori razgovara se o primjerenom načinu i mjerama za očuvanje i razvoj knjižarske mreže u kojoj već godinama postoje problemi", priopćilo je Ministarstvo kulture.

"Treba nam bogato društvo i društvo koje čita"

Potpuno oprečne tvrdnje čule su se međutim u Algoritmu. "Institucionalne mjere koje bi trebale biti poduzete da se održi ovaj kulturni sektor - nisu poduzete. Nama knjižarima i izdavačima ne trebaju državni poticaji, ne treba nam novac poreznih obveznika. Treba nam bogato i društvo koje čita", ističe Antičević.

"Nadam se da će se pronaći u nekim politikama prema knjizi, koje će se u budućnosti donijeti, način da se pravovremeno reagira", kaže Nejašmić.

Iako već godinama knjižare gomilaju gubitke zbog visokih cijena najma, slučajno ili ne - gradonačelnik Zagreba Milan Bandić baš je danas u jeku predizborne kampanje odlučio da od sutra najam u knjižarama u gradskim prostorima stoji jednu kunu po kvadratu. Teško da će to puno pomoći u rješavanju ukupnog duga Algoritma, koji prelazi 40 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene