Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezni dužnici

Otkrivamo tko će pod poseban porezni nadzor: Neplatiše će na stup srama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Popis poreznih dužnika trebao bi osvanuti čim Vlada promijeni Zakon i ukine odredbu o poreznoj tajni.

Neplatiše će na stup srama, a porezna će uprava pročešljati i sumnjivce za utaju poreza. Tvrde, napokon su stvoreni uvjeti da se usporedi je li imovina u skladu s primanjima poreznih obveznika. Otkrivamo tko će pod poseban porezni nadzor.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje

Obitelj Vukić iz Zadra osjetila je čvrstu ruku porezne uprave. Zbog 300-tinjak tisuća kuna duga njihovog obrta oduzeta im je kuća. 'Bili su ažurni, izgleda da nisu imali sluha i vremena nas čekati. Valjda im je trebao taj novac', rekla je Višnja Vukić. Vukići su ogorčeni sustavom koji melje male, a oprašta velikim dužnicima pa je dug. 'Mi smo mali obični neumreženi ljudi, nemoćni', dodaje Višnja.

>> Koji će se neplatiše poreza naći na listi srama?

Bivši ministar financija, Ivan Šuker tvrdi da se opraštalo samo onima koji su imali izgleda za preživljavanje i privatizaciju. 'Država se odrekla svojih potraživanja sa jasnim ciljem da ta tvrtka može funkcionirati. Nikome nisu otpisani porezi da bi postao vlasnik tvrtke pa da upropasti tvrtku', rekao je Šuker.

Porezni stručnjaci tvrde da dugovi nisu mogli ni nastati ako porezna uprava nije zažmirila na jedno oko. 'Ako poduzetnik pravna i fizička osoba koja obavlja djelatnost kasni sa plaćanjem poreza, porezna uprava u svakoj sekundi treba reagirati', rekla je Đurđica Jurić, stručnjakinja za poreze.

Ministarstvo financija najavilo je čišćenje. Objavit će se popis dužnika, a 25 milijardi nenaplativih kuna se otpisuje. U lov će se zato na utajivače poreza. Informatičkom umreženošću stvara se evidencija porezno zanimljivih događaja poput stjecatelja nekretnina iznad milijun kuna, sedammetarskih jahti, zrakoplova, dionica i vlasničkih udjela u tvrtkama.

One koji imaju više nego što su zaradili očekuje kažnjavanje. Vukići novac nisu prebacivali u luksuz, no poreznici su u njihovom slučaju dokazali da se i ranije uz više volje moglo kažnjavati neplatiše.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene