Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eksplozija neplaćanja

Koji će se neplatiše poreza naći na listi srama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada bi već ovoga tjedna mogla zastupnicima uputiti prijedlog objave poreznih dužnika. Prava se eksplozija neplaćanja poreza dogodila posljednjih godina. Vlada će morati izmijeniti zakon, ali i utvrditi kriterije objavljivanja poreznih dužnika.

'Imamo skoro 1.000 pojedinaca koji nemaju poreznih prihoda, nemaju svojih prihoda, nemaju poreznih obveza, a u biti su kupci dionica u poreznim društvima, ogromnog broja kvadrata zemljišta, što znači uvijek je upitno od kud im sredstva', rekao je Slavko Linić, ministar financija.

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Slika nije dostupna Prilagodba novom načinu rada U Poreznoj upravi nema pečata pa nema ni rješenja

A odakle im sredstva, morat će objasniti poreznoj upravi. Nije normalno, smatraju u ministarstvu financija, da pojedinci imaju prosječne plaće, a vlasnici su vila i jahti. Pitaju se što je radila porezna uprava u doba HDZ-ove vladavine. 'Mi smo zaista poduzimali niz mjera ne samo u naplati poreza nego i u borbi protiv sive ekonomije odnosno da svatko tko je dužan platiti porez to i učini', branila se predsjednica HDZ-a, Jadranka Kosor.

Samo prošle godine brojka neplaćenih poreznih dugovanja narasla je na 11 milijardi. Taj problem trebao je riješiti OIB. No ni nakon pet godina on u potpunosti ne funkcionira. Zapelo je na registru trgovačkog suda, pravda se bivši ministar uprave, problem su, kaže, poduzeća bez zaposlenih.

'U stvari ta poduzeća niti ne posluju, međutim nisu brisana iz registra. Mislim da se dobar dio pitanja tih dugovanja odnosi na te subjekte, a ne možete dobiti podatke jer u registru OIB nije uveden', rekao je Davorin Mlakar. OIB zapinje i na nekretninama jer stanje u gruntovnici ne odgovara stanju na terenu. No može se provjeriti odakle prihodi za kupnju jer je sustav oporezivanja u potpunosti pod kontrolom. U budućnosti će, kaže prvi čovjek za informatizaciju Hrvatske, sve funkcionirati drugačije.

'Bilo koja promjena nekog građanina koja se dogodi se može pratiti kroz cijeli sustav javne uprave. Tako da se sutra ne može dogoditi da dođe osoba sa bmw-om X5 a da prima socijalnu pomoć', rekao je Darko Parić, pomoćnik ministra uprave.

A što bi značilo..'Kada prijavite djete u matičnom uredu tada će se to dijete roditi u cijeloj državnoj upravi. To znači u bilo kojem tijelu u kojem treba postojati nova osoba ona će se automatizmom roditi, a ne kao danas da se bukvalno mora rađati od ministarstva do ministarstva od registra do registra', kaže Parić. Tada bi se od rođenja do smrti pratio svaki potez građana.

Banski dvori žele da se počnu plaćati porezi . Ovaj plan Vlade je vrlo jednostavan. U ovom trenutku je 51 milijarda neplaćenih poreza. Lista dužnika objavila bi se 1. travnja. Jasno je da od tih 51 milijarde kuna, polovica se neće moći naplatiti. Ali od 25 milijardi kuna, država ima prostor da naplati od onih koji godinama nisu plaćali porez na osnovi PDV-a, doprinosa ili radnicima mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Pred njima je dug proces naplaćivanja poreza.

Tko će se naći na listi srama?

U poreznoj upravi su analizirali da se na listi neće naći primjerice bakica koja je dužna 500 kuna porez, ali su napravljeni jasni kriteriji. Na toj listi bi se trebalo naći 14.000 tvrtki, 30.000 obrtnika, te 80.000 građana. Utvrđeni su i kriteriji budući da se porez iz dana u dan mijenjaju. Na stupu srama bit će sve tvrtke koje nisu platile više od 100.000 kuna poreza, obrtnici koji nisu platili više od 50.000 kuna poreza i građani iznad 10.000 kuna.

Ovo je pokazalo da je cijeli projekt OIB-a o kojem se pričalo, jedno veliko ništa. Država nije umrežila sustav, tako da se malo toga znalo o pojedincima koji su imali nekretnine u vrijednosti desetaka milijuna kuna, a praktički su primali socijalnu pomoć. Što se tiče toga, došao je kraj.
Svi oni kojima se imovina ne slaže s primanjima bit će pozvani u državnu upravu gdje će objasniti od kud im tolika imovina, a prihodi nikakvi. Počet će im se naplaćivati novi porez. To se može jer porez ne zastarjeva pet godina unazad. Pred tim poreznicima je veliki posao. Kad se objavi lista poreznih dužnika počinju nove poreznen isplate. Ove su godine zbog utaje poreza samo četiri osobe završile u zatvoru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene