Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše tražitelja je iz Sirij

66 osoba traži azil u Hrvatskoj: 'U Europi - ja sam slobodan i ponosan'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A kako izgleda život tražitelja azila i samih azilanata u Hrvatskoj? Od 2004-te godine, naša zemlja dala je 146 azila. Riječ je većinom o mladim osobama iz afričkih zemalja. Od toga, 15 osoba mlađe je od 13 godina. Među azilantima je 41 žena.

Iza njihovih imena kriju se traumatične priče. Poput one ovog mladića iz Nigerije. 'Ja sam homoseksualac, a u Nigeriji ako si gay - dobiješ 15 godina zatvora.... Da sam ja sad u Nigeriji - ne bih ni smio ovako razgovarati s vama, jer se to tamo ne smije reći. Ali u Europi - ja sam slobodan. I ponosan', kaže nam ovaj Nigerijac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigla je pomoć ZRAKOPLOV JE SLETIO U Hrvatsku stiglo 37 tona humanitarne pomoći iz Dubaija Slika nije dostupna Incident na granici Srbija uputila Hrvatskoj prosvjednu notu

Hrvatska mu se svidjela. Tu je našao prijatelje. Ako dobije azil, ostat će. 'Vjerujem da su u Hrvatskoj najbolji ljudi, prijateljski raspoloženi, dragi i nisu rasisti', dodaje.

U Hrvatskoj azil trenutačno traži 66 osoba. Od toga 4 su žene. Najviše tražitelja je iz Sirije. Slijedi Alžir, Afganistan, pa Nigerija. Jedna osoba je iz Somalije.

Njemačka prima izbjeglice: "Moramo dopustiti tu čovječnost"

Nazar je uspio u dobivanju azila. Jedan je od 146 osoba koje su dobile azil u Hrvatskoj. Pobjegao je iz Kazahstana sa suprugom i troje djece.

Svi tražitelji azila u Hrvatskoj primaju 100 kuna mjesečno. Hranu. Smještaj. I obrazovanje. Oni koji dobiju azil - dvije godine država im financira i stan. Ali i pomoć od 500 kuna. Stan je dobio i Nazar. Ali i oko 2000 kuna pomoći zbog troje djece.

Uz dobivanje azila, problema ima još. 'U Hrvatskoj već tri godine u Hrvatskoj ne postoji sustavno učenje hrvatskog jezika, a to je ustvari prvi način na koji vi možete se integrirati u društvo', kaže nam Mirjana Vergaš iz UNHCR-a.

Ljudi iza čijih imena se kriju prave životne drame - Hrvatsku uglavnom vide samo kao postaju na putu prema zapadnoj Europi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene