Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još barem 30 dana

Nema proračuna - nema plaća: Vladi se ne žuri, a radnici nek čekaju i minimalce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se ne donese proračun, 1.300 radnika iz blokiranih poduzeća čeka da im država isplati minimalnu plaću. Prema zakonu bivše Vlade Agencija za osiguranje radničkih potraživanja trebala bi im isplatiti minimalac, ali nemaju potrebnih 3,8 milijuna kuna. Dok nova Vlada traži rješenje, sindikati i oporba ističu da se novac može i treba pronaći prije prihvaćanja novog proračuna.

Nema proračuna pa nema ni novca za minimalce oko 1.300 radnika iz 150 poduzeća u blokadi koja nemaju za plaće. Nedostaje oko 3,8 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Ilustracija divljanje cijena Život na minimalcu: Kako izgleda frižider radnika koji radi za najnižu plaću

'Nažalost, ni nakon nekoliko sjednica Vlade nisu našli za shodno da osiguraju sredstva Agenciji za isplatu radničkih potraživanja. Neopravdano i neprihvatljivo ponašanje Vlade', ocjenio je Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Iz Agencije za isplatu radničkih potraživanja ističu da novac za to nije ni mogao biti osiguran jer je zakon stupio na snagu pola godine nakon što se planiraju sredstva za privremeno financiranje za ovu godinu.

'Osiguranje tih sredstava je pokrenulo Ministarstvo rada i zatražilo od Ministarstva financija rješenje tog problema. Da li preraspodjelom sredstava, da li osiguranjem sredstava iz zalihe..', pojasnio je Zoran Ostović, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih potraživanja.

Oporba smatra da se novac može i treba pronaći.

'To nije prevelik novac. Može se mislim, naći čak i unutar Ministarstva financija. Znači internom preraspodjelom 5 posto i nema potrebe da ljudi čekaju', smatra saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Poslodavci hvale ovakvu pomoć koju država pruža i poduzetnicima i radnicima.

'Nije uvijek poduzetnik kriv, a s druge strane radnici moraju dobiti svoja primanja i svoj zarađen novac i sigurno je država tu uskočila na pravi način', smatra Branko Roglić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Problem kod Zakona je, ističu sindikati, što poduzeća u predstečajnoj nagodbi ne mogu dobiti pomoć.

'Primjer koji to potvrđuje je TLM preša iz Šibenika čijih 110 radnika 11 mjeseci nisu dobili plaću', napominje sindikalac Matijašević.

Iz Vlade kažu da će biti novca u novom proračunu, no ako ne pronađu neko drugo rješenje radnici će minimalce čekati još barem mjesec dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene