Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasio milijune od novih vladinih nameta

VIDEO: Kako je Todorić nadmudrio državu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravi igrači znaju kako nadmudriti državu, a da sve ostane u okviru zakona. Ivici Todoriću to je pošlo za rukom kada je dan prije stupanja na snagu novih poreza dioničarima isplatio - dividende i tako izbjegao nove vladine namete.

I dioničare, no najviše sebe usrećio je sa 100-njak milijuna kuna, a ministra Šukera ražalostio. Da je sve napravio dan kasnije, tj. u kolovozu, državna bi blagajna sada bila bogatija za 4 milijuna kuna. No, Todorić je preiskusan igrač da bi bacao novac. Konzum je dioničarima podjelio 80 milijuna kuna dva dana prije nego je novi harač stupio na snagu, a Ledo svojih 20 miljuna samo dan prije početka oporezivanja svih isplata većih od 3.000 i 6.000 kuna.

Pročitajte i ovo Moskva Stroge mjere Kompanije koje napuštaju Rusiju moraju za to platiti, zarada već premašila godišnji plan Slika nije dostupna Objavio na blogu Ivica Todorić objavio iskaz direktora AlixPartnersa USKOK-u: "Borg je radio na otimanju Agrokora po naređenju Plenkovića"

>> Sanader pohvalio Todorića zbog novih radnih mjesta

Kako je Agrokor vlasnik oko četiri petine obje firme Todorić je od harača spasio svojih oko 4 miljuna kuna dobiti koji bi inače završili u proračunu. Stručnjaci kažu kako je to sasvim očekivana poslovna odluka i podsjećaju kako je njegova osnovna obaveza da svojim dioničarima priskrbi što veću dobit.

U biznisu nema domoljublja niti sentimenta

'To što su učinili su učinili na zadovoljstvo svih dioničara. Naravno, problem je iz perspektive Vlade koja time gubi nekakev prihod. Ali oni su ti koji su se prije donošenja bilo kakve odluke trebali zapitati kakve sve 'kreativne' poteze mogu očekivati od hrvatskih poduzetnika kako bi ovi izbjegli plaćanje dodatnih nameta', kazao je burzovni analitičar Mario Gatara.

Analitičari upozoravaju Vladu kako u biznisu nema ni domoljublja i sentimenta. Jer istu stvar kao i Todorić napravila je i Karlovačka banka. A već u prvih 5 kriznih mjeseci ove godine u tvrtke koje posluju u Hrvataskoj nagradile su svoje dioničare s 2 milijarde i 120 miljuna kuna dividende. No, dobar dio tog novca izvlači se iz Hrvatske. Najveći dio odlazi u Njemačku Deutsche Telekomu kojem od ukupnih HT-ovih dividendi ide skoro polovica - 1,25 milijardi kuna. I skoro sva Siemensova dividenda ide glavnom njemačkom dioničaru, a svega par miljuna ostaje malim domaćim dioničarima. Novac od Todorićevih dividendi, koje su osim Konzuma i Leda isplaćivale još i njegove Zvijezda i Jamnica, barem ostaje u Hrvatskoj...

Kako gledate na Todorićev potez?

  • Podržavam snalažljivost
  • Bravo, ne treba im dati ni lipu više nego je potrebno
  • Ne podržavam
  • Sramotan potez

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene