Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne ide nabolje

Susjedi bilježe rast, no Hrvatska i dalje u krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znali smo da će 2010. biti teška, a analiza svjetske banke to samo još jednom potvrđuje. No analiza upozorava i da će Hrvatska za razliku od susjeda proći težak oporavak. Svjetska banka zato je upozorila Vladu da mora požuriti s provedbom plana gospodarskog oporavka jer vremena ima sve manje. Bolje reći, više ga i nema.

Oporavak hrvatskog gospodarstva kaska za regijom. U 2010-oj Hrvatska će, prema procjeni Svjetske banke, zabilježiti pad gospodarstva od minus 1 posto. Istovremeno Slovenija očekuje plus od 0,6 posto, Srbija 2 posto a Albanija 2 do 3 posto. Svjetska banka zato predlaže ubrzano i odlučno provođenje programa gospodarskog oporavka, jer svakim daljnjim odgađanjem dolazi do većeg troška i do većih potreba za dodatnim prilagodbama.

Pročitajte i ovo Ilustracija PAD EKONOMIJE Tehnička recesija je pred vratima, ali što to znači za građane? Ilustracija Objavio Invesco Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve

Svjetska banka smatra da je premijerkin program dobar temelj za nastavak oporavka. On uključuje smanjenje broja javnih službenika za 5 posto. Svjetska banka ukazuje da je njihov broj u 20 godina narastao za 20 tisuća dok se broj radnika u proizvodnji smanjio za 20 tisuća. Proces reformi može ubrzati i MMF. No njegove strogo uvjetovane milijarde Vladi još nisu zatrebale. Ako se reforme provedu brzo ekonomski ugled Hrvatske porasti će u očima investitora, a sa njihovom milijunima i zaradom od našeg izvoza i porasti će i gospodarstvo. No bez pravih Vladinih reformi od toga ništa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene