Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umiješali se u kupnju

Slovenija: Politika onemogućila Todoriću preuzimanje četvrtine Mercatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska politika izravno se umiješala u Agrokorov pokušaj da kupi četvrtinu Mercatora.

Slovenski Ured za zaštitu tržišnog natjecanja zabranio je prodaju Mercatora svim njegovim dioničarima te je tako usporio Todorića u namjeri preuzimanja. Hrvatski ministar gospodarstva Đuro Popijač brzo je odgovorio na potez Slovenaca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravomoćna presuda Slovenski vrhovni sud: Dionice Mercatora moraju odmah biti vraćene Agrokoru Slika nije dostupna neprijavljena kupnja Samo milijun eura: Slovenski sud drastično smanjio kaznu Agrokoru

Dok se je NO Pivovarne Laško trebao donijeti odluku o prodaji svog udjela u Mercatoru, Todoriću je stigla naredba iz državnog Ureda za zaštitu tržišnog natjecanje: prodaja se zabranjuje svim dioničarima. Navodni razlog je nedozvoljeno udruživanje dioničara pri smjeni Uprave Mercatora iz 2009.

'Dakle ja bi želio vjerovati da svi oni, sve članice EU danas funkcioniraju po istim pravilima. Očekujemo da upravo članice EU funkcioniraju po zakonima i pravilima koje mi nastojimo doseći da bi bili punopravna članica', tvrdi Đuro Popijač, ministar gospodarstva.

>> Todorić na korak do ulaska u Mercator

Ured koji je zabranio prodaju dionica dio je slovenskog ministarstva gospodarstva. Prije stopiranja Nadzornog odbora Uniona koji je dio Pivovarne Laško, uz pljuštanje ostavki, ipak je odobrio prodaju Todoriću za ponuđenih 221 euro po dionici. Puno više od trenutnih 172 eura koliko Mercator vrijedi na burzi.

'U ovom trenutku moram reći da smo iznenađeni sa ovakvim provođenjem cjelokupne procedure', kaže Vesna Trnkop Tanta, predsjednica HGK-a. Pivovarna Laško sada je u problemu. Bankama su dužni 450 milijuna eura. Skoro polovicu tog novca trebali su dobiti od Agrokora. Sada kažu da će pravnim putem tražiti zaštitu svog poduzeća od političke odluke po zabrani prodaje.

'Vrlo je očito da je tu politika umiješala i to vrlo jako i agresivno jer kad god se nekakav pomak desi koji ide prema mogućnosti da Agrokor kupi dionice Mercatora umiješa se politika te taj proces vrati nazad', pojasnio je Brkić Petar, broker.

No Todorić ne odustaje i proces prati bez komentara. Procjenjuje se kako je moguće da nakon ovog Pivovarna Laško ponudi svojih 23,34 posto zajedno sa bankama koje drže oko 35 posto Mercatora kao većinski paket u novom natječaju. Todoriću takav scenarij možda i više odgovara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene