Obavijesti Video Pretražite Navigacija

MMF: Globalni financijski sustav na rubu zagušenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni monetarni fond upozorio je u subotu da dugovima pritisnute banke guraju globalni financijski sustav na sam rub zagušenja, a bogate države do sada nisu uspjele obnoviti povjerenje.

Sjedinjene Države pozivaju na strpljenje dok se svjetski čelnici žure stabilizirati financijska tržišta i izbjeći najdublju globalnu recesiju u zadnjih nekoliko desetljeća, no MMF smatra da će u idućim mjesecima biti potrebno još mjera.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

"Sve veća zabrinutost za solventnost brojnih najvećih američkih i europskih financijskih institucija gurnule su globalni financijski sustav na rub sistemskog zagušenja", izjavio je čelnik MMF-a Dominique Strauss-Kahn.

Američki predsjednik George W. Bush sastao se s čelnicima ostalih industrijski najrazvijenijih država skupine G7 i dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke, rekavši da su shvatili svu težinu krize te da će je nastojati zajedno riješiti.

"Uvjeren sam da će najveća svjetska gospodarstva prevladati izazove s kojima se suočavamo", rekao je Bush, dodajući da Washington nastoji što prije implementirati 700 milijarda dolara vrijedan paketa mjera za spašavanje financijskog sektora, koji je odobren prije tjedna dana.

"Koristi neće biti odmah vidljive, jer treba vremena za takve akcije, no one će pridonijeti obnovi stabilnosti na našim tržištima i povjerenja u naše financijske institucije", dodao je Bush.

A upravo je povjerenje ono što ovih dana nedostaje na globalnim tržištima, gdje su zbog panike cijene dionica potonule na najniže razine u zadnjih pet godina, a banke nagomilavaju novac i ne žele davati kredite. To je zaustavilo kreditiranje poduzeća i domaćinstava, zbog čega bi se aktualno globalno gospodarsko usporavanje moglo pretvoriti u opasno duboku recesiju.

Čelnici skupine zemalja G7 u petak su obećali da će poduzeti sve nužne korake kako bi odmrznuli kreditna tržišta i osigurali da banke dođu do potrebnog novca, no nisu izložili detalje o zajedničkim akcijama kojima bi se odvratila prijetnja od recesije.

U iznenađujuće kratkoj izjavi nakon troipolsatnog sastanka, čelnici G7 nisu izrijekom potvrdili podršku britanskom planu kojim bi se jamčilo za međubankarske kredite, što je potez koji na Wall Streetu smatraju ključnim za zaustavljanje panike.

Kenneth Rogoff, profesor na Harvardskom sveučilištu i bivši glavni ekonomist MMF-a izjavio je da bi bilo bolje da je G7 usvojio barem neku verziju britanskog plana, što bi bankama dalo dovoljan osjećaj povjerenja i obnovilo međubankarsko kreditiranje.

"Nakon tvrdnje da će poduzeti sve nužne korake, ostaje sumnja znaju li uopće što je najbolje i nužno. Mislim da će tržišta biti vrlo razočarana", smatra Rogoff.

Američki ministar financija Henry Paulson kaže da je bilo 'naivno' misliti da će G7 usvojiti zajednički pristup rješavanju kreditne krize, zato što postoje velike razlike između država i njihovih financijskih sustava.

No, čak i ako Paulson i njegovi kolege ministri financija rade što je brže moguće, ima naznaka da američko gospodarstvo mori glad za kreditima i da se situacija ubrzano pogoršava.

Američki automobilski sektor posebno je snažno pogođen. General Motors pregovara s manjim rivalom Chryslerom o spajanju. Time bi se spojili prvi i treći po veličini američki proizvođači vozila u vrijeme kad oba nastoje srezati troškove i namaknuti novac, navode izvori upoznati sa situacijom.

Financijski tjednik Barron"s izvijestio je da se General Motors priprema izravno od američkog Feda zatražiti zajam kako bi premostio zagušenje koje trenutno vlada na kreditinim tržištima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene