Obavijesti Video Pretražite Navigacija

SAD: Vlada preuzima vlasničke udjele u američkim bankama?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je bezuspješno pokušalo deblokirati zamrznuta kreditna tržišta, Ministarstvo financija SAD-a razmatra mogućnost preuzimanja vlasničkih udjela u mnogim američkim bankama u nastojanju da obnovi povjerenje u financijski sustav, piše The New York Times, pozivajući se na izjave dužnosnika administracije.

Dužnosnici Ministarstva financija navode da im zakon o sanaciji financijskog sustava, vrijedan 700 milijardi dolara, daje ovlasti da izravno prebacuju gotovinu bankama koje to zatraže. Takav korak brzo bio ojačao bilance banaka i uvjerio ih, nadaju se dužnosnici, da nastave davati kredite.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva

U zamjenu zakon daje Ministarstvu financija pravo da preuzme vlasničke udjele u bankama, a ne samo njihove loše dugove, što je primarna namjena plana sanacije.

Plan Ministarstva finacija još je uvijek u pripremi i nije jasno kako bi se taj postupak provodio, no izgleda da bi za banke bio dobrovoljan, navodi NYT. 

>> Kongres prihvatio zakon o sanaciji banaka

 Američki plan dokapitalizacije banaka, pojavio se kao jedna od najpovoljnijih opcija o kojima se raspravlja na Wall Streetu i u Washingtonu, kazali su dužnosnici.

Ministar financija Henry Paulson izjavio je da će mogućnost dokapitalizacije biti prva na listi novih ovlasti koje donosi zakon o sanaciji.

'Koristit ćemo sva sredstva koja su nam dana maksimalno djelotvorno, uključujući jačanje kapitalizacije financijskih institucija svih veličina', rekao je Paulson.

Američki plan sličan je onome koji je u srijedu objavila britanska Vlada, najavljujući dokapitalizaciju Bank of Scotland, Barclays i HSBC-a sa svotom do 87 milijardi dolara, kao i davanje jamstava bankama za refinanciranje dugova u vrijednosti do 430 milijardi dolara, dodaje NY Times.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene