Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu primili plaće

Prosvjed Sindikata željezničara zbog kašnjenja plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat hrvatskih željezničara održao je danas prosvjed zbog kašnjenja plaća radnika Održavanja vagona, tvrtke kćeri HŽ Carga, koji još nisu primili plaće za ožujak.

Predsjednik sindikata Ivan Forgač zatražio je hitnu isplatu plaća za 340 radnika Održavanja i vagona, kao i financijsku konsolidaciju i nastavak restrukturiranja HŽ Carga.

Uzrok kašnjenja plaća je kronična nelikvidnost HŽ Carga zbog čega je u pitanju ne samo održavanje putničkih i teretnih vagona, nego prijeti i urušavanje cjelokupnog željezničkog sustava, upozorio je Forgač.

>> Sindikat: Strojovođe se ne može nazivati 'saboterima'

HŽ Cargo nije na vrijeme prošao proces restrukturiranja i modernizacije, za što je kriva prethodna Vlada, no ne slažemo se ni s odlukom sadašnje Vlade da se tvrtka pošto-poto proda jer bi to moglo neslavno završiti, na štetu radnika i države, kaže Forgač.

Vlada je jučer ovlastila Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da provede postupak prikupljanja obvezujućih ponuda za privatizaciju HŽ Carga, a dosad je zaprimljeno sedam pisama interesa iz Hrvatske i zemalja EU-a.

Sindikat tvrdi da HŽ Cargo ima tržišnu vrijednost od najmanje 2,5 milijardi kuna, no zbog nelikvidnosti i dugova država bi ga mogla prodati za "kikiriki".

Novi vlasnik će rasprodati imovinu, a Cargo posjeduje puno vagona i nekretnina, te otpustiti većinu od 3000 zaposlenih. Nakon toga će početi dobro zarađivati na hrvatskom tržištu, pribojava se Forgač.

On tvrdi da bi država mogla sa 400 milijuna kuna, što nije problem pribaviti uz hipotekarni kredit, riješiti problem nelikvidnosti i restrukturirati HŽ Cargo koji nakon toga može postati zdravom i perspektivnom kompanijom.(Hina)

Pročitajte i ovo Prosvjed vozača ZET-a na Črnomercu - 7 Prosvjeduju Evo koliku plaću imaju vozači tramvaja: "To je za takve uvjete premalo jer ti ljudi proživljavaju svašta" Tomislav Pokrovac Prosvjed u srijedu Hrvatska ima novi sindikat - sutra će na cestu traktorima nezadovoljni mjerama kojeprovodi država

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene