Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crne slutnje

Kriza eurozone nije gotova, najgore vijesti tek stižu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Drugi najveći bankrot u španjolskoj povijesti i mogući povratak Silvija Berlusconija na vlast u Italiji najmanje su dva razloga za veliku zabrinutost u eurozoni, čiji čelnici u posljednje vrijeme slavodobitno vole govoriti da je najgore prošlo.

Premda se europski čelnici često vole hvaliti kako je najgori dio financijske krize prošao i da je zajednička valuta spašena, njemački tjednik Der Spiegel upozorava da problemi nisu ni izbliza riješeni te da Italija i Španjolska ponovno predstavljaju prijetnju najavljenom oporavku.

Pročitajte i ovo Pitbuli napali dijete tragedija u Italiji Dva pitbula rastrgala 13-mjesečnog dječaka dok se igrao u dvorištu: Majka ga je pokušala spasiti, nju su izgrizli Slika nije dostupna Kraj krize? Počela rasti gospodarstva najjače pogođena krizom

U Španjolskoj je prije nekoliko dana propala golema i dugovima preopterećena nekretninska kompanija Reyal Urbis. Banke su izgubile strpljenje te su je natjerale da proglasi bankrot, a s obzirom da se tijekom nekoliko godina nataložilo više od 3,5 milijardi eura duga, ispada da je riječ o drugom najvećem bankrotu u španjolskoj povijesti.

>> Glavni eurofinancijaš uvjerava: Najcrnjih oblaka više nema!

Problem je što su među Reyalovim vjerovnicima i njemačke banke, koje će teško naplatiti sav dug, a u samoj Španjolskoj vjerovnici su redom bankarske kuće koje su i same u dugovima, a neke od njih je morala spašavati i država.

Treba još napomenuti i da je stopa nezaposlenosti u Španjolskoj dosegnula rekordnih 26 posto, BDP je u posljednjem kvartalu 2012. godine pao više no što se očekivalo, a premijer Mariano Rajoy uvalio se u nekoliko korupcijskih skandala.

S druge strane, Spiegel kao još veći razlog za zabrinutost ističe Italiju, odnosno mogućnost da se na vlast vrati Silvio Berlusconi. Izbori se ondje održavaju sljedeću nedjelju i ponedjeljak, a objavljivanje rezultata predizbornih anketa zabranjeno je posljednja dva tjedna kampanje. No, posljednji podaci govore da je razlika između Berlusconija i bloka stranaka lijevog centra tek 3,5 posto u korist ljevice.

Najveća talijanska investicijska banka Mediobanca prije nekoliko je dana priopćila kako bi Berlusconijeva pobjeda uzrokovala šok na tržištu, a viđeniji članovi CDU-a, stranke njemačke kancelarke Angele Merkel, sasvim otvoreno govore da bi 'Papijev' povratak ugrozio reforme pokrenute u mandatu tehnokratske vlade Marija Montija.

Premda su Njemačka i Francuska ekonomski najjače dvije države eurozone, Španjolska i Italija su prevelike da bi ostatak bloka bezbolno mogao otrpjeti trzavice koje im prijete.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene