Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eurozona ide put oporavka

Glavni eurofinancijaš uvjerava: Najcrnjih oblaka više nema!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek Europske centralne banke tvrdi da su se najcrnji oblaci nad Europom razišli i najavljuje postupni ekonomski oporavak s početkom u drugoj polovici ove godine.

Ako je za vjerovati predsjedniku Europske centralne banke (ECB) Mariu Draghiju, najcrnjih oblaka koji su proteklih nekoliko godina prijetili ekonomskom kataklizmom u državama članicama eurozone više nema. Ti su oblaci zapravo bili nagomilani javni dugovi, koji su posljedično priprijetili opstanku zajedničke europske valute, a Draghi, očekivano, u ublažavanju krize vidi vlastite zasluge opisujući ECB-ovu monetarnu politiku pod njegovim patronatom kao 'odlučnu'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Borba s političkom krizom Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali" Slika nije dostupna Očuvanje stabilnosti bankarskog sustava DRAGHI PRED TEŠKIM ODLUKAMA Grčka će surađivati s ECB-om

>> Draghi visoko zaduženim državama: Shvatite, izgubili ste suverenitet!

'U 2013. godinu možemo ući s nešto više samopouzdanja, konkretno zbog značajnog napretka koji smo postigli u 2012. godini', rekao je Draghi sinoć u Frankfurtu, a prenosi Bloomberg. 'Najcrnji oblaci iznad eurozone su se razišli. Europski su lideri shvatili da uz monetarnu mora postojati i financijska unija, dakle fiskalna unija, istinska ekonomska unija, a kasnije možda i dublja politička unija', napomenuo je šef ECB-a, dodajući kako ta institucija ostaje predana svom temeljnom zadatku, a to je očuvanje stabilnosti cijena.

'Sve naše mjere usmjerene su prema postizanju tog cilja. Pogledamo li trenutne i očekivane stope inflacije, jednostavno nije moguće pronaći ništa što bi strah od cjenovnih devijacija činilo opravdanim', rekao je još Draghi.

Prema ECB-ovim prognozama, ove bi godine kumulativni ekonomski rast u 17 članica eurozone trebao iznositi 0,3 posto, no konkretniji oporavak kreće u drugoj polovici godine. 'Trebamo biti strpljivi. Svjestan sam da je ljudima u državama koje prolaze faze prilagodbe ekonomska situacija prilično teška. Ali reforme nemaju alternativu', upozorio je Draghi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene