Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želimo znati

HŽ: Gubici, kriminal, istrage, zapošljavanje podobnih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Uprave iza rešetaka zbog pronevjere novca državne tvrtke, udomljavanje politički podobnih kadrova, prijatelja i rodbine, ali i nagomilani gubici novca poreznih obveznika samo su dio slike o poslovanju Hrvatskih željeznica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spas za djecu bez ikoga Bošnjaković: Ubrzat ćemo postupak posvajanja Slika nije dostupna Problematika posvajanja Želimo znati: Kada će se ubrzati posvajanja u Hrvatskoj?

Ovo su ljudi koji su optuženi za pronevjeru novca poreznih obveznika. Davorin Kobak bivši predsjednik Uprave HŽ-a, Biserka Robić direktorica HŽ-ove tvrtke Agit i njezin suradnik Andrija Sarić navodno su preko HŽ-a oprali četiri milijuna eura novca hrvatskih poreznih obveznika. Novi predsjednik Uprave Zoran Popovac priznaje nije se lako boriti s korupcijom unutar HŽ-a. 'Otpora je bilo i bit će. Uprava HŽ Holdinga je odlučna i želi se boriti protiv korupcije koliko je to moguće', rekao je Zoran Popovac, Predsjednik Uprave HŽ Holding. Ova afera samo je jedna u nizu.

'Ja mislim da se u HŽ-u godinama posluje neefikasno najvažnije je biti direktor nabave koji za nešto kupi velike količine nečega što vjerojatno ne treba', rekao je Ante Bebić, ekonomski analitičar. Državno odvjetništvo zatrpano je prijavama na račun HŽ-a. Spominju se sumnjive direktne pogodbe tvrtke HŽ cargo koja bi jedina trebala biti profitabilna, a i ona je na gubitku. Pod sumnjom je i izgradnja praonice vagona u Slavonskom brodu. No ona bi mogla biti žrtva štednje u HŽ-u. 'Tražimo da uprava HŽ infrastrukture proda bez obzira na tešku situacija dio nekretnina koje nisu prioritetne za posao', rekao je Popovac.

>> INA proračunu duguje čak 400 milijuna kuna

>> HEP se razbacuje novcima građana

>> 'HAC je instrument za slanje našeg novca u čudne džepove'

>> 'To je skupa igračka, veliki luksuz'

Porezni obveznici HŽ financiraju s više od tri milijarde kuna

U HŽ-u radi 13.900 ljudi. Na plaće potroše gotovo dvije milijarde, a prihod im je tek oko milijardu i pol. Imaju čak 168 sindikalnih povjerenika. 'Tu ima dosta kriminala i neefikasnosti koje se godinama nisu rješavale a samo se barata sindikatima i ljudima koji će izaći na ulicu', rekao je Bebić. Porezni obveznici kroz proračun HŽ financiraju s više od tri i pol milijarde kuna. Uz sve to oni gomilaju gubitke. grafika prozirna prošle godine u minusu su bili više od 60 milijuna kuna.

'Nama i neki povoljni krediti od svjetske banke ne prolaze jer se u HŽ ništa nije napravilo jer je sprega s politikom', rekao je Bebić. Vlasnik HŽ-a je Vlada. Ona je imenovala novu upravu. Njihov rad kontrolira ministar Kalmeta koji je bivšu upravu i prodrmao na temelju anonimne prijave. HŽ uz sve spominje se i u kontekstu zapošljavanja podobnih. Nezaboravno je pismo Ivana Medaka Barba Luki bebiću gdje se poziva na dogovor o promaknuću. Zanimljivo je da je aktualni predsjednik uprave došao iz sektora Cargo koji je navodno kriv za gubitak HŽ-a, a također je iz dubrovačko neretvanskog kraja baš kao i barba Luka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene