Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nelikvidnost nas guši

Crna statistika: Svaki sat milijun kuna novih neplaćenih računa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nelikvidonost raste, ali pada broj radnika koj rade, a ne primaju plaću. To se može išćitati iz najnovijeg izvješća HGK.

Trenutno je neplaćenih računa 35.819.134.000 kuna. Rast je to u odnosu na mjesec ranije kada je bilo 782.313.000 nenaplaćenih kuna. Kako bi problem nelikvidnosti željeli jasnije prikazati istaknimo da svaki dan završimo s 25 milijuna kuna novih neplaćenih računa, a svaki sat milijun je kuna novih računa koje nitko ne plaća.

Veliki je problem što neplaćeni računi znače i neplaćene radnike. Trenutno je takvih čak 69.847. Ipak zadnjih nekoliko mjeseci bilježi se blagi pad tog broja iako je ovo poražavajuća brojka slična onoj iz 1999. godine i iz doba tadašnje krize.

Neplaćeni radnici znače i praznu blagajnu u mirovinskom i zdravstvenom sustavu. Tako je država oštećena jer joj na osnovu poreza i doprinosa nije uplaćeno 14.017.853.000 kuna. To je gotovo pa iznos potreban da se 'zakrpi' proračunska rupa u ovoj godini.

Nelikvidnost generiraju građevinstarstvo (s udjelom od oko 453,9 milijuna kuna), ali i ugostiteljstvo te turističke tvrtke. Građevinarstvo koje je na koljenima s velikim padom u godinu dana povećalo je svoje neplaćene račune za 2 milijarde kuna.  Takvim rastom preuzeli su neslavno prvo mjesto od prehrambene industrije koja je do sada bila uvjerljivo prva po neplaćenim računima.

Čak osam od 10 računa nisu plaćeni duže od godinu dana, a možda i nekoliko godina. U posljednje dvije godine nelikvidnost se tako povećala za 17 milijardi kuna. Koliko god surovo to zvučalo, većinu novca od iznosa od 35 milijardi kuna, mnogi moraju oprostiti i zaboraviti jer ga vjerojatno nikada više neće naplatiti. Možda je jedino riješenje da se samo taj novac zaboravi, ali hoće li tko odgovarati kazneno?

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene