Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijelo treba hraniti

Nahranite mišiće maslinovim uljem, bademima i mesom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijepo i snažno mišićavo tijelo uglavnom vežemo uz pojačanu fizičku aktivnost – bila ona fizički rad ili redoviti odlazak u teretanu.

No, da bismo dobili lijepo oblikovane mišiće, to nije dovoljno. Mišiće je potrebno i dobro, redovno i pravilno nahraniti. No, ne bilo čim… Analiza anatomije ljudskog tijela pokazala je koje namirnice održavaju i pospješuju rast mišića.

Pročitajte i ovo Ilustracija odluka vlade Ovo su nove cijene ulja, šećera, mesa: Dva proizvoda poskupljuju Slika nije dostupna Strože kontrole Salmonela pronađena 67 puta, ali potrošači nisu znali! Kreće masovni nadzor

Tim stručnjaka za tjelovježbu i prehranu sa američkog Sveučilišta Connecticut navodi nekoliko namirnica koje oblikuju tijelo i što je bitnije, održavaju snagu mišića i jačaju općenito imunološki sistem i zdravstveno stanje organizma.

Riječ je pretežno o namirnicama bogatima proteinima. Na prvom mjestu su jaja, koja mnogi zovu savršen protein. Naime, proteini u jajima imaju najvišu biološku vrijednost koja može zadovoljiti sve potrebe našeg tijela za proteinima. Pored proteina, jaja sadrže i vitamin B12 koji je neophodan za izgradnju i rad mišića.

Slijede orašasti plodovi poput oraha, lješnjaka i badema. Bademi se smatraju lijekom za mišiće. Najbolji su izvor vitamina E, a tijelo ga najbolje apsorbira upravo iz badema. Usto, vitamin E je lijek - djeluje preventivno na moguća istezanja mišića i upale poslije i prije treninga. Bademi prije i poslije treninga opuštaju mišiće tako da je mogućnost povrede manja.

Od riba se najviše preporučuje losos, regulator rasta mišića. Losos sadrži visokokvalitetne proteine i omega–3 masti koje opuštaju mišiće, a prilikom povreda uz konzumaciju lososa dolazi do mnogo bržeg oporavka nego inače.

Iako većina aktivnih sportaša od mesa najčešće jede piletinu, ne smijemo zanemariti ni druge vrste mesa. Primjerice, goveđe meso je veliki izvor željeza. Cink i željezo su osnovni minerali za stvaranje mišića, a najviše ih ima upravo u goveđem mesu. Ovo meso predstavlja odličnu kombinaciju minimuma kalorija i velike količine željeza i cinka.

Slijedi čista energija u tekućem stanju – maslinovo ulje. Naime, maslinovo ulje je bogato energijom koja će omogućiti da se iz dana u dana povećava broj vježbi, a da se pri tome ne osjeti kako tijelo slabi. I na kraju, znanstvenici navode vodu, kraljicu svih napitaka. Dovoljna količina unesene vode poboljšat će izdržljivost tijela tijekom vježbanja i ublažiti moguće povrede. Dobro hidratizirani mišići imaju tendenciju bržeg rasta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene