Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tikvice, tikve, bundeve, buče...

Idealna hrana za dijetu - tikvice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Omiljeno povrće svih, pa čak i onih koji ne posežu često za zdravom zelenom hranom svakako su tikvice- podvrsta bundeve.

Osim što se mogu pripremiti na stotine načina i posluživati se kao samostalno jelo izvrstan su dodatak drugim jelima od mesa i peradi, kao i u umacima pa čak i juhama. Ugodan, gotovo neutralan okus, mekana kora i sočno bijelo meso, tikvice čine idealnom namirnicom. Kod tikvica se koristi ama baš sve!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tračak optimizma?! Evo što je pojeftinilo u trgovinama Slika nije dostupna Ludi video Deset najboljih načina za potpuno uništenje bundeve

Kada kupujete tikvice kao sezonsko povrće ili one iz uvoza uvijek birajte plodove koji su teški, blistavi, i nisu smežurani. Kupujte tikvice srednje veličine ili one manjih dimenzija koje i imaju najbolji okus. Tikvice su idealna hrana u raznim dijetama (100 g tikvica ima samo 11 kalorija!!) i bogate su hranjivim tvarima.

Kora tikvica bogata je karotenima i magnezijem, zato mlade tikvice nije potrebno guliti. To je izvrsna kombinacija za izmjenu tvari u organizmu, jer sadržavaju visok postotak vode - 93%.

Tikvice su također bogate vitaminima C i A, ali sadrže i dobar udio fosfora, magnezija, kalija, željeza i biljnih vlakana. One su i dobar stimulans kod izmjene tvari u stanicama, djeluju umirujuće, povećavaju koncetraciju, jačaju imunitet, mišiće i srce, pomažu pri izlučivanju otrova iz crijeva i vezuju masne tvari na sebe i stimuliraju rad bubrega.

Tikvice su izvanredan izvor mangana neophodnog za metabolizam bjelančevina i ugljikohidrata te antioksidansa, a sadrže i beta-karoten te lutein i zeaksantin - karotenoide koji štite oči od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

U nekim knjigama stoji kako je porijeklo tikvica Meksiko i da su u gastronomiji poznate duže od 10 000 godina, dok se pak u drugim spisima nailazi na podatak gdje se kao njihova pradomovina označava Indija. Ipak ne možemo se oteti dojmu da koliko ih god čovječanstvo dugo konzumira, tikvice su svima iznova zanimljive; još se uvijek istražuju njezina nutritivna svojstva kao i njezine primjene u novoj gastronomiji.

Tikvice na stolu izvor su zdravlja, a postale su toliko omiljene, da ih se uzgaja u gotovo svim našim vrtovima - ako baš želite jesti tikvice sezona im počinje u svibnju i traje dok ih god ima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene