Obavijesti Video Pretražite Navigacija
34 odrasle i pet maloljetnih osoba

Zatražen pritvor za 39 izgrednika s protuvladinog prosvjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Protiv 34 osobe uhićene u prošlotjednome nasilnom protuvladinom prosvjedu u zagrebačkoj Radićevoj ulici državno odvjetništvo zatražilo je istragu i jednomjesečni pritvor.

Pritvor je zatražen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokaze te opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a o tom zahtjevu danas bi trebao odlučiti istražni sudac zagrebačkoga Županijskog suda.

Pročitajte i ovo Privođenje u Dubrovniku (Foto: Dubrovnik.net) Istraga u tijeku U Dubrovniku u tijeku akcija Brevis: Privedene tri osobe Slika nije dostupna Završen očevid Eksplozija u policijskom dvorištu: Dvije osobe na ispitivanju

>> Za današnji prosvjed spremno 500 specijalaca

>> VIDEO: Divljanje huligana, Vlada krivi 'neke oporbene stranke'

>> VIDEO: Huligani napali snimatelja Nove TV

Istodobno je od Općinskoga kaznenog suda zatraženo pokretanje pripremnog postupka protiv petorice maloljetnika, od kojih najmlađi ima 15 godina. Trojicu se tereti da su bili u skupini koja je napala službenu osobu, dvojicu za napad na službenu osobu, a svu se petoricu sumnjiči za uništavanje imovine. I za njih je, kao i za 34 osumnjičene osobe u dobi od 18 do 56 godina, zatražen jednomjesečni pritvor.



Osumnjičene se tereti da su bili među 500-tinjak prosvjednika koji su 26. veljače, odvojeno od mirnog prosvjeda branitelja na glavnome zagrebačkom trgu, krenuli Radićevom ulicom s namjerom da probiju policijski kordon koji je sprječavao njihov dolazak na Markov trg, gdje su prosvjedi i javna okupljanja zakonom zabranjeni. Neki od njih bili su maskirani kapama, šalovima i kapuljačama te su nosili kamenje, opeke, staklene boce, baklje, petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva te predmete koji su mogli uzrokovati ozljede.

Prijeti im zatvor od tri mjeseca do tri godine

Došavši do metalne zaštitne ograde kod Kamenitih vrata 15-ero osumnjičenika počelo je prema policajcima bacati kamenje, staklene boce, cigle, daske i ostale predmete koji su im se našli pod rukom, oglušivši se na sve policijske zapovijedi. U tom napadu je ozlijeđeno 26 policajaca i oštećeno nekoliko policijskih vozila.

Osumnjičenima za napad na službenu osobu prijeti zatvorska kazna od tri mjeseca do tri godine, a za one koji su u skupini napali službenu osobu Kazneni zakon previđa novčanu kaznu ili do godine dana zatvora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene