Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbačeni prigovori odvjetnika

Sud u cijelosti potvrdio optužnicu u 'aferi Spice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zagrebu u cijelosti je prihvaćena optužnica u 'aferi Spice'.

Sud je pritom odbacio i prigovore odvjetnika. Predsjednik optužnog vijeća Ivan Turudić izjavio je da je sud prihvativši optužnicu odbio i sve prigovore branitelja i okrivljenika koji su se ticali nezakonitosti u prikupljanju dokaza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Nezaobilazna figura u procesu' Polančec svjedok u slučaju 'mali maestro' Slika nije dostupna Ponovljeno suđenje Maestro: Gotovac tvrdi da je Polančec sve znao

'Optužno vijeće je zauzelo suprotan stav i mišljenja je da je optužnica u potpunosti sastavljena u skladu sa zakonom', kazao je Turudić. Obrana je, među ostalim, tražila da se iz spisa, s više od 40 tisuća stranica, kao nezakonito izbaci knjigovodstveno-financijsko vještačenje na kojemu je temeljena optužnica.

Odvjetnici su tvrdili i da je USKOK povrijedio prava optuženika jer njihova obrana nije mogla prisustvovati ispitivanju svjedoka. Smatraju i da USKOK prije uključenja Polančeca u ovaj slučaj nije trebao biti nadležan za istraživanje navodnih nezakonitosti u Podravci.  No, suprotno mišljenju obrane optužno je vijeće zauzelo stav da tijekom istrage nije bilo nezakonitosti već da se svi prigovori obrane mogu shvatiti tek kao nedorečenost Zakona o kaznenom postupku.

Uz Polančeca su optuženi bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. Osmoricu optuženih tereti se da su koprivničku prehrambenu tvrtku Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, tereti ih se za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.

Između dva suđenja izabrao 'Spice'

Inače, bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ostao je na optužnom vijeću za Podravku, tako da na Mali Maestro nije došao. Polančec je iskoristio svoje pravo da kao optuženik prisustvuje sjednici optužnog vijeća u aferi Spice koja se u isto vrijeme održava također na zagrebačkom Županijskom sudu. U slučaju 'mali maestro' će tako svjedočiti 24. veljače. Sud je prije odgode ispitao predsjednika Uprave Dalmacijavina, Ivana Matkovića. On je, između ostalog, rekao da su dugovanja te tvrtke prema državi oko 800 milijuna kuna te da je Dalmacijavino u lošem stanju.

>> Afera Spice: Odgođena odluka o osnovanosti optužnice

U tijeku je preseljenje Dalmacijavina. Do ožujka moraju napustiti nekretninu koja se nalazi na području pomorskog dobra. Matković tvrdi da je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju, Ivan Gotovac, do sada imao stav kako treba zaštiti imovinu te tvrtke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene