Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne možeš mi to pisati"

Detalji o ubojstvu studentice Mihaele: "On kao policajac može 24 sata nositi oružje, ali ne smije se igrati s njim"

Aktualno Galerija Uhićen ubojica - 2 Uhićen ubojica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ubojstvo djevojke u Osijeku - 1 Ubojstvo djevojke u Osijeku - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ubojstvo djevojke u Osijeku - 3 Ubojstvo djevojke u Osijeku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ubojstvo djevojke u Osijeku - 2 Ubojstvo djevojke u Osijeku - 2 Foto: DNEVNIK.hr +6 Sprovod ubijene studentice Mihaele - 2 Galerija 1/11 >>
Od djevojke koju je usmrtio policajac oprostili su se u subotu obitelj i prijatelji. Policajca državno odvjetništvo tereti za namjerno ubojstvo. U javnosti su se pojavile i navodne poruke djevojke koje bacaju novo svjetlo na cijeli slučaj.

Za smrt studentice Mihaele osumnjičen je 27-godišniji policajac Marko S. Iako je policija tvrdila da je riječ o nesretnom slučaju i teretila ga za blaže kazneno djelo, Državno odvjetništvo odlučilo se za kvalifikaciju ubojstva. Sumnjaju da ju je ubio iz svojeg pištolja u stanu, a određen mu je i jednomjesečni istražni zatvor.

Prijatelji i kolege oprostili su se ispred Pravnog fakulteta u Osijeku od ubijene djevojke. "Koju ćemo pamtiti kao druželjubivu osobu, vrlo aktivnu studenticu koja je imala brojne talente", kazao je Karlo Rašić, predsjednik studentskog zbora Pravnog fakulteta u Osijeku.

Život joj je prekinut pucnjem iz službenog policijskog pištolja koji pripada policajcu s kojim se družila.  A on je priveden i idućih mjesec dana bit će u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.

Policajac (27) je prvo tvrdio da je riječ o samoubojstvu, a zatim i da je pištolj opalio slučajno, dok ga je čistio.

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga - 1 Novi podaci Afrička svinjska kuga blago stagnira, no svinjogojci i dalje u strahu: "Čekamo da vidimo što će biti"

"Prvo se trebate uvjeriti je li to oružje puno ili prazno. Prva radnja – izvlačite spremnik, provjeravate je li spremnik pun ili prazan, nakon kontrolnog pregleda, vršite okidanje, ali u sigurnom smjeru", objasnio je za Dnevnik Nove TV sudski vještak za oružje, Dubravko Gvozdanović.

Postupak je to koji se radi u kontroliranim uvjetima. U datim okolnostima, pištolj nije ni smio čistiti.

"Nije bilo službenog zadatka ni službenog postupanja gdje je trebao vaditi oružje. On kao policajac može 24 sata nositi oružje, ali ne smije se igrati s njim, ne smije ga pokazivati niti držati tamo gdje je dostupno neovlaštenoj osobi. Ne bi se smjelo raditi kad je prisutna druga osoba", rekao je kriminalist Željko Cvrtila.

Kriminalist Cvrtila objašnjava da čak i ako je slučajno, tvrdnja se može potkrijepiti dokazima.

"Onda se postavlja pitanje imamo li tekućinu za čišćenje, ulje, četkicu, krpu gdje je to sve bilo. Zatim u kojem položaju je bila djevojka naspram putanje metka, da li je sjedila, da li je stajala", dodaje Cvrtila.

DORH nije potvrdio priču o slučajnom pucnju, već pokrenuo istragu zbog sumnje na ubojstvo.

U medijima danas navodne prepiske žrtve s mladićem, ali i s prijateljicom kojoj se djevojka žali na njegovo ponašanje. Opisala ga je manipulativnim i posesivnim, a psihologinja ovaj slučaj naziva savršenim školskim primjerom prisilne kontrole.

"Metode nasilnika koji već od samih početaka veze počinju biti očite. Ponekad je teško prepoznati takvu vezu, ali u ovim porukama vidimo njegovu posesivnost i manipulativnost. On misli da je bogom dan za nju i čudi se kako ona zapravo ne pada na njegov šarm", pojašnjava psihologinja Lorena Zec.

Iz policije tek da zbog tajnosti izvida ne mogu ništa reći. Policajac je pri stupanju na dužnost morao proći psihološka testiranja, ali .....

"Bez obzira kakva temeljna obuka, nakon njega, djelatnici su prepušteni sami sebi, nema dovoljno kondicioniranja, nema vježbanja", dodaje Gvozdanović

Nema više ni jednog mladog života, zaključila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić.

Terete ga za teško ubojstvo

Ubojstvo 21-godišnje studentice potreslo je Osijek, ali i Hrvatsku. Mihaelu B. ubio je 27-godišnji policajac Marko S. nakon što je u nju opalio hitac iz službenog pištolja. Žrtva je imala prostrijelnu ranu u predijelu donjeg dijela glave, a prema policijskom priopćenju smrt je nastupila trenutno.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Đelekovcu - 1 obitelj ostala bez krova nad glavom "Sreća u svemu da su svi ostali živi": Gotov očevid eksplozije u Đelekovcu

Policija je prvotno objavila kako je policajac hitac opalio zbog nestručnog rukovanja pa su ga teretili za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Tek je Državno odvjetništvo priopćilo da su kazneno djelo prekvalificirali u teško ubojstvo. I dok je Marko S. u istražnom zatvoru, u javnost cure nove informacije o strašnom zločinu.

Pročitajte i ovo Uhićenje hrvatskih navijača - 2 Rok od 90 dana Uhićeni Dinamovi navijači bit će izručeni Grčkoj?: "Odbijanje predaje moglo bi zakomplicirati situaciju za ostalih 105 Hrvata"

Nakon što je u petak načelnik sektora kriminalističke policije izjavio kako je osumnjičeni djevojku upucao nedugo prije nego je sve prijavio policiji i pozvao Hitnu, 24sata neslužbeno doznaje kako je od trenutka smrti djevojke do pozivanja policije prošlo gotovo dva sata tijekom kojih je Marko i pomicao stvari po stanu razmještajući ih i pozivao određene osobe.

Policija o tome nije željela govoriti zbog istrage no, upravo to ponašanje osumnjičenika sugerira na namjeru ubojstva. Unatoč porukama koje su osvanule u prepisci između dvoje mladih ostaje nepoznato zašto je Mihaela otišla u stan M. S. kobne večeri ako je rekla da ga više ne želi vidjeti i da se čudno ponaša.

Pročitajte i ovo Slučajevi silovanja u Zadru, ilustracija - 1 Uhićen je Strava kod Zadra: Godinama seksualno zlostavljao djevojčicu od 11 godina - ovo nije jedini slučaj

24sata u posjedu je glasovnih poruka ubijene Mihaele B. koje je ona slala svojoj prijateljici.

"Kod mene je problem što on meni daje jako puno pažnje, i meni je to katastrofa, ako bi on u nekom trenutku prestao davati pažnju, ja to mrzim kod sebe, ako bi mi u jednom trenutku prestao davati pažnju, onako počeo ignorirati ja bi bila kao, meni se on jako sviđa. (...) Priznao mi je danas da mu se sviđam, da sam mu se uvukla pod kožu, da se jako brzo veže i da se vezao za mene. Ja se trudim išta vjerovati, ali ja muškom ništa ne vjerujem, možda je moj problem. Ništa mu ne vjerujem", ispričala je prijateljici.

U glasovnim porukama govori i da su tijekom njihova razgovora dolazili njegovi kolege policajci koji su govorili "htio bih i ja imati takvo društvo", a ubijena djevojka dodala je i da je njemu bilo drago što mu je netko to rekao.

Pročitajte i ovo Potres Magnituda 4,3 Zatreslo u Dalmaciji: "Potres kao eksplozija, puklo kao u kamenolomu!"

"Poslat ću ti skrinove, nešto što on meni piše, znamo se dva tjedna ali pričamo konkretno tri dana i ne možeš mi to pisati. Odjednom te poruke, to je klasični primjer sve odjednom i kad bi ja recimo pala na to onda bi se on povlačio, to ja ne pušim. Ja sam to jednom popušila i nije mi bilo dobro, oporavljala sam se mjesecima", zaključila je Mihaela u poruci prijateljici.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene