Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Bush pozdravio hrvatske vojnike i napustio Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon ručka koji je održan poslije govora na Trgu sv. Marka, predsjednik SAD-a George W. Bush i supruga Laura krenuli su izravno u Zračnu luku Zagreb i napustili Hrvatsku nešto iza 13.30 sati.

Prije odlaska, na njegov osobni zahtjev, Bush se pozdravio i fotografirao s hrvatskim vojnicima koji su služili u Afganistanu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Klimatske promjene Katastrofa: Gromovi i poplave ubili više od 100 ljudi, proglašeno izvanredno stanje Slika nije dostupna evakuirana iz kabula Sjećate li se bebe koju su vojnici podizali preko bodljikave žice u Kabulu? Pogledajte gdje je danas

Predsjednik i prva dama odletjeli su u Soči na još jedan zahtjevan susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Bit će to njihov posljednji službeni susret. Putin odlazi s predsjedničkog mjesta, a i Bush se nalazi u posljednjoj godini drugog mandata.

Tijekom boravka predsjednika Busha u Hrvatskoj nije bilo potrebe za posebnim intervencijama, izvijestila je policija. 

>> 'SAD i NATO su uz vas i više vam nitko nikada neće oduzeti slobodu' 

>> Laura Bush posjetila Državni arhiv

>> Bush kod Sanadera: Ja bih ukinuo vize, no zakon je takav

>> Dok Mesić drži govor, Bush namiguje

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec rekao je danas da od početka posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Zagrebu policija nije imala potrebu za posebnim intervencijama.

Na cijelom području Policijske uprave zagrebačke zabilježen je izuzetno nizak broj kaznenih djela, osobito u odnosu na uobičajene podatke o takvim djelima s petka na subotu, izjavio je Borovec na konferenciji za novinare PUZ-a.

Time možemo otkloniti slutnje onih koji su tvrdili da će se, zbog koncentracije policije u uskom gradskom području u pitanje dovesti sigurnost građana u ostalim dijelovima Zagreba, dodao je.

Sigurnost građana ne samo da nije pala, nego je podignuta na jednu višu razinu i mi smo izuzetno zadovoljni, istaknuo je Borovec.

Izvijestio je da su jučer uhićene četiri osobe, tri hrvatska i jedan slovenski građanin, koje su nosile "uvredljive transparente", ali ne s prostora na kojem se odvijao prosvjed aktivista protiv američkog predsjednika, već iz Prilaza Gjure Deželića.

Opovrgnuo je da je hrvatska policija osiguranje pripremala prema naputcima američkih obavještajnih službi, već, rekao je, prema pravilima struke i temeljem hrvatskih zakona. Policijske ovlasti u Hrvatskoj može primijenjivati jedino hrvatska policija, naglasio je.

Napomenuvši da nije bilo pritužbi građana zbog posebnih sigurnosnih mjera, Borovec im je zahvalio što su prihvatili većinu savjeta policije o kretanju gradom pa i gužve u prometu nisu značajnije.

Izrazio je ogorčenost zbog napisa pojedinih medija koji su smrt policajca Marija Kusanića, pete žrtve umirovljenog generala Ivana Koradea, ocijenili kao bespotrebnu i uzaludnu. "Takvim napisima ubija se svrha za koju je taj čovjek živio", istaknuo je Borovec.

Inače, Bush je bio toplo pozdravljen na Markovu trgu u Zagrebu.

Obraćanje hrvatskoj javnosti američkog predsjednika Georgea W. Busha na Trgu svetog Marka u subotu, u povijesnom središtu Zagreba, toplo je pozdravilo nekoliko tisuća okupljenih građana, često prekidajući američkog predsjednika pljeskom i uzvicima.

Prije Busha građanima se obratio i hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je američkom predsjedniku zahvalio na potpori u demokratizaciji zemlje i približavanju euroatlantskim integracijama.

Građani s pozivnicama, njih oko tri tisuće, počeli su već od ranog jutra pristizati na Trg svetog Marka na kojem se odvijao kulturno-umjetnički program.

Unatoč oštrim sigurnosnim mjerama i strogim kontrolama, na trgu je vladala opuštena atmosfera, a mnogobrojni građani koristili su se fotoaparatima iako su putem medija prethodnih dana upozoravani da unošenje uređaja za snimanje neće biti dopušteno. Uoči početka govora Busha i Sanadera prisutni su ipak zamoljeni da ugase mobilne telefone.

Na posebnoj svečanoj tribini obraćanja Sanadera i Busha pratili su mnogobrojni uglednici, među kojima i američka državna tajnica Condoleezza Rice, predsjednik i premijer Albanije Bamir Topi i Sali Berisha, predsjednik i premijer Makedonije Branko Crvenkovski i Nikola Gruevski, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i brojni hrvatski ministri, te Laura Bush i Mirjana Sanader.

Trg je bio okićen hrvatskim i američkim zastavama, a sa crkve sv. Marka, središnje građevine na trgu koja se već godinama obnavlja, uklonjene su građevinske skele. Na trgu je postavljena manja pozornica s koje su održani govori, te uz svečanu tribinu i tri manje za predstavnike medija.

Građani su često pljeskom prekidali govornike, osobito Busha koji je Hrvatsku nazvao "jednim od najljepših mjesta na kugli zemaljskoj".

Nakon govora premijer Sanader i predsjednik Bush sišli su među građane kako bi se s njima rukovali, a nakon toga su se fotografirali i s članovima kulturno-umjetničkog društva "Mladost" iz Odre koji su izveli dio kulturno-umjetničkog programa.

U sklopu programa nastupili su i kulturno umjetničko društvo Remete, kvartet Gubec i klapa Nostalgija, te ženska vokalna skupina Rivers iz Rijeke koja je dobila najveći pljesak.

Sve zagrebačke prometnice u kojima je trajala izvanredna organizacija prometa radi posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha otvorene su za sva vozila u 13,25 sati.

Tramvaji i autobusi vraćaju se na redovne trase i uskoro se očekuje pridržavanje voznog reda na svim linijama, izvijestio je zagrebački gradski prijevoznik ZET.

Hrvatski vojnici ponosni na susret s američkim predsjednikom

Ponos, čast i zadovoljstvo - bile su riječi kojima su hrvatski vojnici i vojnikinje, sudionici mirovne misije ISAF-a, opisivali svoje dojmove nakon kraćeg susreta i fotografiranja s američkim predsjednikom George W. Bushom u subotu u zagrebačkoj zračnoj luci.

Satnik Ivan Knez i natporučnica Maja Čavlović, zapovjednica voda Vojne policije HV-a u Afganistanu, u društvu zapovjednika hrvatske kopnene vojske generala pukovnika Mladna Kruljca, novinarima su prepričali da im je Bush čestitao na uspješnom sudjelovanju u mirovnoj misiji u Afganistanu i rekli kako im je bila čast i zadovoljstvo kratko popričati i fotografirati se s njim. General Kruljac je rekao da je čak i američku stranu iznenadilo što se Bush nakon fotografiranja odlučio rukovati sa svakim od pedesetak hrvatskih vojnika, postrojenih ispred američkog predsjedničkog zrakoplova.

Svi su također rekli kako su ponosni što je Hrvatska u četvrtak u Bukureštu dobila pozivnicu u NATO, te naveli kako u svojem sudjelovanju u mirovnoj misiji u Afganistanu imaju samo pozitivna iskustva.

Pripadnici hrvatskih Oružanih snaga aktivni su u okviru operacije ISAF već četvrtu godinu. Trenutno je razmješten 11 nacionalni kontingent, što znači da je od početka angažmana u veljači 2003. do sada obavljeno 11 šestomjesečnih rotacija. Zadnji hrvatski kontingent četiri puta je veći od prvog, te broji 200 pripadnika. U 2008. planira se daljnje povećanje kontingenta sukladno odluci Vlade, koja ove godine predviđa povećanje do maksimalno 300 vojnika.

Fotografiranje s vojnicima HV-a bio je posljednji dio Busheva dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj, nakon čega se sa suprugom Laurom i članovima američkog izaslanstva ukrcao u predsjednički zrakoplov i odletio prema Rusiji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene