Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska tradicija

Tradicionalni projekt koji je obišao svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako im je tek 27 godina, Mario i Sabina ne žele dopustiti propadanje hrvatskog kulturnog naslijeđa nego ga promoviraju u svijetu. Rub narodne nošnje, vinova loza s prozora kuće ili djedove ruke ove mlade Krčane inspirirali su za projekt koji je obišao svijet, a svoju je premijeru imao u 'dizajnerskoj meki'- Londonu.

Na prvi pogled obične, ali one su sve samo ne to. Umjesto notama, Mario Depicolzuane i Sabina Barbiš pučku glazbu svog zavičaja ispisali su zlatno srebrnim točkama. I oduševili kritičare i publiku u cijelom svijetu. 'Plan je bio da ne izlažemo tuđe trendove, London je ipak meka dizajna i htjeli smo prikazati jedan dio bogatstva Hrvatske', kaže Sabina.

Pročitajte i ovo Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji Proslava Svetog Vinka Stara tradicija Slavi se Vincekovo, prinose se suhomesnati proizvodi: "Uvijek imate dva kuma, dva susjeda..."

Kulturnu baštinu svoje zemlje doveli su u Milano, London i Beč, gdje su na prestižnom dizajnerskom natjecanju osvojili prvo mjesto između 500 radova iz cijelog svijeta. 'Išli smo na to da predstavimo raznolikost, ima i instrumentalnih, i vokalnih skladbi, duhovne glazbe', rekao nam je Mario. 'Svi su detalji slikani po cijelom otoku. Moj djed je ribar i molili smo ga da nam demonstrira kako se plete mreža', dodala je Sabina.

>> Strast za zdravim životom postala zeleni biznis

Ljubav prema tradiciji inspirirala ih je i za novi oblik modernog suvenira. Bukaletama, ili vrčevima iz kojih se prije pilo vino dali su novo ruho i novu namjenu.

Iako imaju malo slobodnog vremena, ovaj mladi par najbolje se opušta - uz glazbu. 'Radimo nešto što volimo i to je nekakva ljubav i nekakva strast', kaže Mario.

Svoju glazbu koristit će i u dokumentarnom filmu o mladim ljudima koji se bave folklorom. Uz to, očekuju pomoć europskih fondova u otvaranju muzeja pučke glazbe na Krku. Sve to s jednim ciljem - sačuvati bogato kulturno naslijeđe.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene