Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tablete umjesto inzulina

Majino otkriće moglo bi pomoći dijabetičarima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako ima tek 29 godina, Maja Pučić Baković iza sebe ima istraživanje koje bi moglo olakšati život oboljelima od šećerne bolesti. Zajedno s kolegama pronašla je način koji bi mogao olakšati prepoznavanje podtipa dijabetesa.

Od šećerne bolesti samo u Hrvatskoj boluje 300.000 ljudi, a zahvaljući istraživanju u kojem je Maja Pučić Baković sudjelovala, neki od njih inzulin bi mogli zamijeniti tabletama. S nepunih 30 godina i mnoštvom nagrada u zemlji i inozemstvu, od titule doktorice znanosti dijeli je tek koji mjesec.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

Sati provodeni u laboratoriju za Maju su se isplatili. Zajedno s kolegama otkrila je način za lakše prepoznavanje jednog od podtipova dijabetesa. 'Uspjeli smo pronaći biomarker za jedan od podtipova dijabetesa koji se naziva mody, a radi se o tome da ti pacijenti imaju drugačiju terapiju', rekla je.

>> Evo zašto ćete još čuti za ovog mladića!

Takvim pacijentima ovo bi istraživanje moglo olakšati život. Inzulin bi mogli zamijeniti tabletama. 'Mi smo svojom analizom glikana uspjeli pronaći preko desetak tih osoba koji su bili krivo dijagnosticirani', pojašnjava Maja.

Ona je od malih nogu znala da će raditi nešto što ne radi velik broj ljudi. I u tome uživati. Krajem srednje škole rodila se ljubav prema molekularnoj biologiji. 'Objašnjava kako funkcioniraju stvari na molekularnoj razini, nešto što nije golim okom vidljivo, a opet određuje sve što se može vidjeti', kaže ova mlada znanstvenica.

Petice iz imenika nastavila je nizati i u indeksu. Danas je korak do doktorata na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. 'Ne smijete nikada stati, morate biti u korak s vremenom i stalno se educirati.'

Nakon završenog fakulteta dobila je posao kao znanstvena novakinja. I odlučila razvijati hrvatsku znanost. 'Mislila sam da će mi jedino rješenje biti otići van, ali u tih šest mjeseci kad sam diplomirala ovo je ustvari bio jedini natječaj za posao, ja sam se prijavila na to, i super mi je što sam tu', priča.

'Maja je jako pedantna, zna puno, tiha je, ali kad progovori onda je to pravo što treba reći', kaže Mislav Novokmet iz Genosa.

Proglašena je najboljim mladim znanstvenikom, u rukama joj je i nagrada za najbolji znanstveni rad. 'Veliko priznanje, među toliko ljudi koji rade, koji su stvarno dobri u svom radu, svom području', kaže Maja.

Već tri godine nekoliko puta u tjednu iz bijele kute uskače u cipele za step. 'To je ispušni ventil, zaboravim na posao, na sve. Samo mislim na ples i odmoriš se psihički i fizički.'

Maja kaže kako je postigla idelan omjer. Posao koji voli i irski taktovi koji joj ispunjavaju dan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene