Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Aston Martin CC100 Speedster za 100. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijetu je upravo predstavljen novi CC100 Speedster Concept u čast duge i uspješne povijesti tvrtke Aston Martin.

Aston Martin ove godine slavi 100 godina postojanja a u čast duge i uspješne povijesti, 19. svibnja predstavili su poseban koncept, CC100 Speedster, te tako na sebi osebujan i nadasve vrhunski način proslavili veliku godišnjicu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna INSIDER Došlo je i to vrijeme – Alfa Romeo Stelvio novi je SUV s rekordom na 'Ringu'! Slika nije dostupna Fenomenalni Aston Martin V12 Vantage GT3

Novi CC100 Speedster koncept još je jedno unikatno vozilo za koje su dizajneri i inženjeri inspiraciju pronašli u prošlosti velikog brenda i DBR1 modelu, Aston Martinovoj najvećoj sportskoj uspješnici, ali i u budućnosti s ponekim detaljima koji bi mogli natuknuti budući dizajnerski smjer britanskog brenda.

Pod poklopcem se smjestio 6.0-litreni V12 motor a konceptni automobil iskušati će sve svoje čari krugom po poznatom Nordschleifeu tijekom ADAC Zurich 24 sata Nurburgringa. Krug po Nurburgringu proći će zajednos DBR1 modelom iz 1959. godine koji je osvojio 1000-kilometara dugu utrku izdržljivosti a za upravljačem DBR1 za ovu će posebnu prigodu biti britanska trkaća legenda Sir Stirling Moss. To je najopipljiviji izričaj cjelogodišnje proslave 100 godina postojanja koji je Aston Martin u ovih par mjeseci upriličio.

Desetci tisuća gledatelja u Njemačkoj moći će gledati ovaj radikalni Speedster kako ovladava zavoje Nordschleifera a za upravljačem će biti izvršni direktor Aston Martina, Dr. Ulrich Bez. ''CC100 je utjelovljenje svega što je sjajno u vezi Aston Martina. Ovaj koncept predstavlja naše fantastično trkaće nasljeđe, našu sposobnost za izvanredan dizajn, naše nenadmašno inženjersko iskustvo i najvažnije, naš avanturistički duh,'' kaže Bez i dodaje: ''Dao sam mu nadimak DBR100 zbog svoje povezanosti sa sjajnim trkaćim automobilima iz 1959. te naravno zbog naše 100. godišnjice ove 2013.''

Ali, ovaj automobil je puno više od rođendanskog poklona. Dizajniran i izrađen za manje od šest mjeseci u globalnom sjedištu Aston Martina u Gaydonu, CC100 projekt ostvaren je u suradnji s glavnim dobavljačem Multimatic Inc., a pod palicom direktora za posebne projekte i motosport, Davida Kinga, za završni izgled CC100 dvosjeda najviše je zaslužan direktor dizajna Marek Reichman uz malu pomoć glavnog dizajnera eksterijera Milesa Nurnbergera.

►►►   Još više luksuza i snage za novi Aston Martin Rapide S

Sa gotovo četiri i pol metra dužine od nosa do repa, i više od dva metra širine (uključujući i retrovizore), karoserija CC100 Speedster koncepta klasičan je primjer gotovo beskonačno fleksibilne prirode Aston Martinove poznate 'Vertical Horizontal' inženjerske filozofije.

S karoserijom i interijerom izrađenima od karbonskih vlakana, koje je za Aston Martin ovoga puta izradila specijalizirana tvrtka Multimatic Inc., CC100 Speedster koristi se najnovijom generacijom AM11 atmosferskih V12 benzinskih motora koji je ovdje uparen s 6-stupanjskim hidraulički aktiviranim, automatskim sekvencijalnim mjenjačem. Istim se upravlja preko polugica na upravljaču a ultralaki sustav prijenosa donosi prave sportske prijenose (dakle vrlo brze i glatke) koji savršeno odgovaraju Speedsterovoj trkaćoj prirodi.

Ovakav pogonski sklop omogućava CC100 Speedsteru da do 100 km/h ubrza za četiri sekunde i postigne maksimalnu brzinu (elektronički ograničenu) od 290 km/h.

Dr. Bez je za kraj dodao: ''Budućnost Aston Martina je sasvim očigledno u ovom trenutku uzbudljivija nego što je možda ikada bila a ja se osobno veselim vidjeti kakvo će uzbuđenje i iščekivanje izazvati CC100 kod vlasnika Aston Martin vozila ali i zaljubljenika u naš brend diljem svijeta.''

 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene