Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Još više luksuza i snage za novi Aston Martin Rapide S

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službeno je predstavljen novi Aston Martin Rapide S koji donosi još više luksuza i snage u bezvremenski elegantnoj silueti limuzine s četiri vrata.

Legendarni britanski proizvođač automobila donosi nam tako novi luksuzni GT automobil koji karakterizira blagi redizajn ali i inteligentne inženjerske intervencije kojima se novi model planira pozicionirati kao najljepši i izvanredno uravnoteženi sportski automobil s četiri vrata.

Tako je osim ponekih dizajnerskih preinaka i inženjerskih modikacija novi luksuzni Rapide S model (koji će zamijeniti sadašnji Rapide na tržištima diljem svijeta) još je profinjeniji u odnosu na svog prethodnika zahvaljujući mnoštvu dodataka u ionako raskošnom interijeru ove performansne limuzine.

Novi Rapide S i dalje je trenutačno prepoznatljiv kao pravi Aston Martin automobil iako nova rešetka hladnjaka na prednjem kraju automobilu daje upečatljiviji i asertivniji karakter.

Još važnije su promjene koje nisu vidljive na prvi pogled kojih nije bilo malo. Pod poklopcem se tako nalazi unaprijeđena verzija novog AM11 atmosferskog 6.0-litrenog V12 motora koji dostavlja još više snage i još bolje ubrzanje kroz sve stupnjeve prijenosa.

Ukupna izlazna snaga koju dostavlja novi pogonski agregat značajno je porasla u odnosu na prethodnu verziju i to za 17 posto što je jednako 79 KS te će tako novi Rapide S umjesto prijašnjih 471 KS dostupnih pri 6.000 o/min nuditi zamamnih 550 KS dostupnih pri 6.750 o/min.

Uz povećanje snage porastao je i okrenti moment sa prijašnjih 600 Nm na ukupno 620 Nm dostupnih pri 5.000 o/min. Još se veće poboljšanje glede okretnog momenta odražava u nižim vrijednostima broja okretaja time što je vučna sila porasla za 40 Nm u rasponu od nule do 4.000 o/min dok je dodatnih 50 Nm dostupno pri 2.500 o/min. Tako je inteligentnim inženjerskim rješenjima unatoč povećanju okretnog momenta od tek 20 Nm razvijanje okretnog momenta u različitim područjima broja okretaja značajno unaprijeđeno što zatim dodatno utječe na poboljšanje performansi.

Tako novi Rapide S skida 0.3 sekunde u odnosu na svog prethodnika pri ubrzanju od nule do stotke što znači da do 100km/h ubrzava za tek 4.9 sekundi a maksimalna brzina također je porasla iako tek neznatno sa 302 na 305 km/h.

Novi atmosferski V12 motor obujma 5.935 cc svoje performanse duguje tehnološkim rješenjima razvijenim u automobilističkom sportu, točnije zahvaljujući uspješnoj kampanji Aston Martin Racinga na WEC GT prvenstvu. Napredna tehnološka rješenja omogućila su porast performansi uz istovremeni pad potrošnje.

Nova pogonska jedinica tako je još učinkovitija nego prije što se odražava u manjoj potrošnji goriva i emisiji CO2 unatoč povećanju snage i okretnog momenta. Tako su emisije CO2 pale za 7 posto s prijašnjih 355 g/km na 332 g/km dok potrošnja goriva sada iznosi oko 14 litara prema službenom EU kombiniranom ciklusu.

Novi Rapide S istovremeno je nevjerojatno luskuzan i uzbudljiv s cijelim nizom opcija koje omogućavaju kupcima da što točnije iskroje svoj automobil prema svom specifičnom ukusu bilo to luksuzno ili sportski orijentiran stil.

Na primjer, novi opcionalni Carbon Exterior paket trenutačno ističe sportski karakter automobila. Prednji spliter, stražnji difuzor, kućišta retrovizora i umetci za stražnje svjetlosne sklopove izrađeni od karbonskih vlakana trenutačno naglašavaju sportski duh ovog četverosjeda.

Za još izraženiji dojam luksuza kupci se mogu odlučiti na novi paket dodataka za interijer u sjajno crnoj boji koji daje dubok, bogat i sjajan izgled unutarnjih panela i drugih elemenata kao što su središnji dio tunela mjenjača i ručice vrata. Tamnije okruženje instrumenata i upravljač s crnim okvirom središnjeg kruga s trubom zaokružuju ovaj paket dodataka.

Kao što je i za očekivati od modernog Aston Martin automobila, ručna izrada glavna je stavka vezano za kvalitetu izrade Rapide S modela a standardni, potpuno stakleni gumbi za odabir načina rada mjenjača samo su jedan od primjera koji ukazuju na doista autentičan, po mjeri izrađen interijer automobila.

Oni koji ipak preferiraju sportski ambijent također neće ostati razočarani. Opcionalne dvobojne kožne presvlake od perforirane kože također su premijerno predstavljene s novim Rapide S modelom a iste pružaju upečatljiv vizualan dojam koji se ekskluzivno pojavljuje s novim modelom.

Fleksibilnost upotrebe dolazi u formi limuzine s četiri sjedala pri čemu stražnja sjedala pružaju i više nego dovoljno mjesta za dvije odrasle osobe u jedinstvenom, sportskom okruženju dok se jednim pritiskom gumba odvojena stražnja sjedala mogu preklopiti što gotovo utrostručuje zapremninu prtljažnika ovog Aston Martin modela.

Na popisu dodatne opreme (ovisno o tržištu) mogu se naći i kamera za vožnju unatrag i dva ekrana za putnike na stražnjim sjedalima s bežićnim slušalicama, daljinskim upravljačem i DVD changerom za 6 DVD-ova.

Oni koji ne pristaju na ništa manje od ultimativnog luksuza i personalizacije mogu se odlučiti na 'Q by Aston Martin' uslugu koja nudi specifične i jedinstvene opcije za personalizaciju. Takva ''Q'' usluga usmjerena je na odabir boja i materijala pri čemu je nebo granica s ciljem maksimalnog udovoljavanja željama kupaca što istima daje mogućnost da ispolje svoju kreativnost i ispune svoje želje za potpuno personaliziranim, po mjeri rađenim luksuznim vozilom.

Novi Rapide S u prodaju stiže već sljedeći mjesec. Aston Martin još uvijek nije objavio cijene novog Rapide S modela ali za pretpostaviti je da se neće bitno razlikovati od cijene sadašnjeg modela što znači oko 180.000 eura.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene