Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gallup u završnoj anketi daje 11 posto prednosti Obami

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završna predizborna anketa Instituta Gallup, provedena od 31. listopada do 2. studenoga, pokazuje da u utrci za Bijelu kuću demokrat Barack Obama ima prednost od 11 postotaka ispred republikanca Johna McCaina, odnosno da vodi s 53 prema 42 posto glasova vjerojatnih birača, objavljeno je u ponedjeljak.

Kada se glasovi neodlučnih birača razmjerno podijele među dvojicom kandidata, procjena pokazuje 55 posto glasova za Obamu i 44 posto za McCaina, navodi Gallup.

Pročitajte i ovo Izbori Devet videa VIDEO Novi potez Državnog izbornog povjerenstva: Pogledajte kakve su videe pripremili Ilustracija - glasački listić Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje?

Trend jasno pokazuje da Obama završava kampanju s rastom podrške, s osam do 11 posto prednosti među vjerojatnom biračima u četiri posljednja Gallupova ispitivanja, unatrag do 28. listopada. Obamino zaključno vodstvo među vjerojatnim i među registriranim biračima, najveće je od početka kampanje.

Gallupova završna procjena temelji se na tradicionalnom modelu praćenja vjerojatnih birača, uz prognozu da će se izborima u utorak odazvati 64 posto birača, što je više nego 2004. godine.

Ta se prognoza temelji na porastu ranog glasovanja, pa je tako 28 posto birača u završnoj anketi kazalo da je već glasovalo, te najvećem odazivu crnačkih birača u odnosu na posljednja četiri izborna ciklusa.

Gallup je u posljednjih mjesec dana prije izbora, izračunavao biračku potporu i prema svom proširenom modelu, koji ne uzima u obzir ranije navike birača, kako bi bolje obuhvatio mlade i novoregistrirane birače.

Na kraju su se rezultati oba modela podudarili, i oba pokazuju istu prednost za Obamu od 53 prema 42 posto glasova.

Ostalih 12 vodećih nacionalnih anketa u ponedjeljak pokazuju prednost Obame u rasponu od dva postotka (Investors Business Daily/TIPP), do 13 postotaka (CBS News), uz prosjek od 7.0 posto (51.2 - 44.2 posto), prema izbornom portalu 'Real Clear Politics'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene