Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banke zaprijetile vladi

Maras oštro odgovara: Prije bi skočio s drugog kata nego odustao od tog zakona!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao što je najavio glasnogovornik Vlade RH, Zakon o pretvorbi kredita u švicarskim francima u eure naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade, 10. rujna 2015. godine.

Plan hrvatske Vlade o pretvorbi kredita denominiranih u švicarskim francima nije u skladu sa zakonodavstvom Europske unije i bilateralnim ugovorima i sporazumima, smatra Udruženje banaka u većinskom stranom vlasništvu pozivajući se na slučajeve u Poljskoj i Mađarskoj.

Pročitajte i ovo Banski dvori Mala škola izbora Što je Vlada Republike Hrvatske? Slika nije dostupna Obvezujuća za sudove u RH Donesena "povijesna presuda" za sve dužnike u švicarskim francima: Znači li konačnu pobjedu za sve?

Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG i Hypo Group Alpe Adria AG u zajedničkoj su izjavi najavili pokrentanje slučaja protiv Hrvatske vlade ukoliko Zakon o pretvorbi kredita u švicarskim francima u eure bude proveden, piše Bloomberg.

Hrvatski ministar financija Boris Lalovac kazao je proteklog tjedna kako vlada planira ponuditi zamjenu ovu konverziju u eure svima koji imaju kredite u švicarskim francima. Kazao je kako će banke, nakon što zakon bude potvrđen u Saboru, imati tri mjeseca da se pripreme na takve promjene.

Rješenje za dužnike u francima: Analitičari i banke čekaju detalje, dužnici zadovoljni

'Zabrinuti smo razvojem situacije i izjavama upućenima od strane Vlade Republike Hrvatske. Prisilna pretvorba kojoj nije prethodilo planiranje i pregled mogućih ishoda kao ni pregled sposobnosti otplate duga građana, teška je retroaktivna interferencija u već postojeće ugovore', stoji u zajedničkoj izjavi banaka u većinskom stranom vlasništvu.

Na zajednički izjavu Udruženja banaka u većinskom stranom vlasništvu reagirao je ministar Lalovac koji je istaknuo kako Vlada štiti svoje građane u skladu s Ustavom te da će to i ubuduće nastaviti činiti.

'Gdje su bile banke kada je trebalo pomoći građanima, gdje su bili kada su odobravani takozvani špekulantski krediti? Izvukli su od 8 do 10 milijardi kuna, sada neka stupe u kontakt s matičnim bankama i nek se taj novac vrati', kazao je danas ministar financija, Boris Lalovac.

'Banke štite svoje interese, a mi štitimo interese građana. Zaradile su milijarde i tome treba stati na kraj', poručio je Ministar Gordan Maras, a na pitanje hoće li Vlada odustati od spornog zakona, oštro je odgovorio: 'Što vam mi izgledamo kao da se šalimo? Prije bi skočio s drugog kata nego odustao od tog zakona.'

Poput ostalih istočnoeuropskih zemalja, uključujući i Mađarsku i Poljsku i u Hrvatskoj su krediti u švicarskim francima u vrlo kratkom vremenu postali popularni upravo iz razloga što su u ono doba jedini nudili niže stope od kredita u nacionalnoj valuti, u kunama. No franak je počeo rasti, a Hrvati su primorani izdvajati mnogo više od onoga na što su se prvotno obvezali.

Kao što je najavio glasnogovornik Vlade RH, Zakon o pretvorbi kredita u švicarskim francima u eure naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade, 10. rujna 2015. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene