Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan žalosti za kraljem

S. Arabija na udaru vehabija? Pojavio se strah od državnog udara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog smrti kralja Abdulaha zabrinut je SAD, a najbolji dokaz je činjenica da je Obama skratio posjet Indiji kako bi došao u Saudijsku Arabiju. Inače, danas je u zemlji proglašen dan žalosti.

I dok Saudijci tuguju zbog smrti kralja Abdulaha i slave dolazak njegovog nasljednika Salmana, Washington pozorno gleda i prati događaje na Bliskom istoku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon više od 70 godina Otvorili prvu trgovinu s alkoholom: "Ovo bi trebalo riješiti problem krijumčarenja koji smo imali s diplomatima" Slika nije dostupna Stotine ih se još sprema PODNESENA PRVA TUŽBA PROTIV SAUDIJSKE ARABIJE ZA 11. RUJNA

Iako je Saudijska Arabija ključni američki saveznik u regiji, pojavile su se sumnje u stabilnost Saudijske Arabije nakon smrti kralja Abdulaha bin Abdulaziza i strah od državnog udara koji bi mogle izvesti vahabije. Koliko je SAD zabrinut smrću kralja Abdullaha pokazuje i to što je predsjednik Obama skratio posjet Indiji, koji je trebao trajati do utorka te najavio svoj dolazak u Saudijsku Arabiju gdje se treba sastati s novim kraljem Salmanom.

Obama putuje u utorak u Rijad

Iako je Saudijsko kraljevstvo radilo po diktatu iz stroge vehabijske sekte sunitskog islama, vehabije na njih gledaju kao na nedovoljno pobožne ekstremiste. Naime, vehabije kritiziraju kraljevsku obitelj zbog sudjelovanja u borbi protiv Al-Kaide i Islamske države. Smatraju da bi kalif bio bolji upravitelj dva sveta grada u Saudijskoj Arabiji, Meke i Medine.

Imao je 10 žena, 30 djece, a bogatstvo mu je koliko i hrvatski proračun

I dok je kralj Abdullah uspijevao pomoću zemlje bogate naftom kupiti lojalnost liberalnijih Saudijaca i štititi kraljevstvo od posljedica arapskog proljećea, pitanje je koliko će njegov nasljednik Salman uspjeti to održati s obzirom da je konzervativniji i bliži vehabijama. Zbog mira u kući novi kralj Salman imenovao je 55-godišnjeg princa Mohammeda bin Najefa, istaknutog u borbi protiv Al Kaide, za nasljednika.

Dan žalosti za kraljem Abdulahom

U Saudijskoj Arabiji u nedjelju je proglašen dan žalosti za kraljem Abdulahom, a strani čelnici stižu u Rijad pozdraviti njegovog nasljednika Salmana na čelu najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Ulice Rijada, inače pretrpane, bile su mirne, dva dana nakon smrti 90-godišnjeg kralja.

Novi kralj Salman ben Abed Aziz (79) želio je da se održi dan žalosti kako bi svi građani imali priliku za žalovanje.

Preminuo je jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu!

Istovremeno, polubrat pokojnog kralja i dalje prima strane čelnike, a u nedjelju očekuje venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura. U subotu je, među ostalima, primio francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, britanskog premijera Davida Camerona i princa Charlesa, te egipatskog predsjednika Abdel Fatah al-Sisija.

Osim što je velika naftna sila, Saudijska Arabija se u rujnu pridružila međunarodnoj koaliciji koja vodi zračne udare na džihadiste Islamske država u Siriji i u Iraku. Istovremeno Saudijsku Arabiju, koja strogo primjenjuje muslimansku vjeru, kritiziraju organizacije za zaštitu ljudskih prava u pogledu pitanja sloboda i mjesta žene u društvu. (Hina/Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene