452143
452143
452143
452143
452143

PODNESENA PRVA TUŽBA PROTIV SAUDIJSKE ARABIJE ZA 11. RUJNA

  • , 02.10.2016., 18:27
  • Autor:
  • komentara

Protiv Saudijske Arabije podnesena je prva tužba zbog navodnog pružanja materijalne potpore Osami bin Ladenu i njegovu timu terorista prije napada 11. rujna. Tužba je podnesena samo dva dana nakon što je američki Senat donio zakon koji građanima omogućuje da tuže države koje podupiru terorizam.

 
 
 
 
Napadi 11. rijna (Foto: SETH MCALLISTER / AFP)
Napadi 11. rijna (Foto: SETH MCALLISTER / AFP)

Stephanie DeSimone je bila dva mjeseca trudna kada je njezin suprug, mornarički zapovjednik Patrick Dunn, ubijen u napadu na Pentagon 11. rujna 2001. godine.

15 godina kasnije i dva dana nakon što je Senat odbio veto Barracka Obame i donio zakon DeSimone je podnijela tužbu protiv Saudijske Arabije, tvrdeći da je djelomično odgovorna za smrt njezinog supruga, javlja CNN.

U sudskim dokumentima podnesenim u petak u Washingtonu DeSimone navodi kako je Saudijska Arabija pružala materijalnu potporu Al Kaidi više od desetljeća te da je bila upoznata s planovima te terorističke organizacije o napadima na SAD.

'Da nisu imali podršku Kraljevine Al Kaida ne bi posjedovala kapacitete za osmisli, isplanira i izvrši napade 11. rujna', stoji u dokumentu.

U tužbi se navodi da su tužitelji, uključujući i njezinu kći, pretrpjeli 'teške i trajne tjelesne ozljede' i traže neodređenu naknadu. Tvrdi se kako je Saudijska Arabija, preko agenata i dobrotvornih udruga, Al Kaidi pružala financijsku i drugu logističku potporu za provođenje napada.

Čak 15 od 19 počinitelja napada 11. rujna su bili Saudijci, ali umiješanost Saudijske Arabije, američkog saveznika, nikada nije dokazana.

Američki Senat je u srijedu velikom većinom glasova, unatoč vetu Baracka Obame, odobrio zakon po kojemu obitelji žrtava 11. rujna 2001. mogu tužiti Saudijsku Arabiju, što je prvi takav slučaj od njegova dolaska na vlast 2008. godine. Otkako je došao u Bijelu kuću, Obama se 12 puta koristio pravom veta.

Obama je izrazio 'iskreno suosjećanje' sa žrtvama i rekao da razumije njihovu 'želju za pravdom', no istaknuo je i da ulaže veto 'jer će taj zakon štetno djelovati na nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država. Bijela je kuća naime, ocijenila da će zakon oslabiti načelo imuniteta koje štiti države (i njihove diplomate) od sudskog progona i mogao bi se SAD-u vratiti poput bumeranga i omogućiti progon američkih državljana na sudovima diljem svijeta.

I direktor CIA-e John Brennan se očitovao protiv zakona koji će, rekao je, 'imati ozbiljne posljedice za nacionalnu sigurnost SAD-a i za vladine zaposlenike koji u inozemstvu rade za svoju zemlju'.

Samo dan nakon što su donijeli novi Zakon javilo se mnogo senatora, i republikanskih i demokratskih, koji su izrazili kajanje zbog donošenja istog, pozivajući na izmjene. Glasnogovornik Paul Ryan također je 'pozvao na promjene kako bi se zaštitili vladini zaposlenici u inozemstvu'.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se