Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon više od 70 godina

Otvorili prvu trgovinu s alkoholom: "Ovo bi trebalo riješiti problem krijumčarenja koji smo imali s diplomatima"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Saudijska Arabija otvorila je prvu trgovinu s alkoholom, no kupovat će ga moći samo nemuslimanski diplomati. Ovo je prva takva odluka od 1952. godine kada je alkohol zabranjen.

U Saudijskoj Arabiji otvorena je prva trgovina s alkoholom. Trgovina je otvorena u diplomatskoj četvrti glavnog grada Rijada, a alkohol je dostupan samo nemuslimanskim diplomatima.

Iako se ne odnosi na cijelo stanovništvo, ovo je prva takva odluka za visoko konzervativno muslimansko kraljevstvo, gdje je alkohol zabranjen od 1952. godine

Piće je zabranjeno prema islamu, a većina stanovništva Saudijske Arabije je religiozna. Unatoč tomu što je alkohol bio zabranjen, uvijek ga je bilo.

Pročitajte i ovo Vjekoslav Potočanac Potresna ispovijest Supruga HDZ-ovca privedenog zbog obiteljskog nasilja: "Pušten je iz pritvora, ne da mi da viđam djecu''

Tako su primjerice strana veleposlanstva uz određene sporazume saudijske vlade mogla uvoziti određenu količini alkohola, dok su neki alkohol krijumčarili u "diplomatskim vrećicama" koje se nisu smjele pregledavati. Na taj način je procvjetalo crno tržište s ogromnim maržama na alkohol.

"Svi znaju koja veleposlanstva prodaju piće... neka od njih su od toga napravila čitavu sporednu tvrtku, prodajući na crnom tržištu po četiri, pet, čak deset puta većoj cijeni. Postalo je smiješno. Vlada je morala nešto učiniti", rekao je jedan saudijski investitor za CNBC.

Boca votke od jedne litre na crnom tržištu obično košta između 500 i 600 dolara, dok se cijena nekih viskija kreće i između 1000 i 2000 dolara. Osim toga, u Saudijskoj Arabiji se već desetljećima alkohol priprema i kod kuće.

Nova trgovima u Rijadu dolazi sa strogim pravilima. Za ulazak u trgovinu je potrebna autorizacija, a kupovina mora biti potvrđena putem aplikacije pod nazivom Diplo te odobrena od saudijskog ministarstva vanjskih poslova. Usto, postoje ograničenja koliko alkohola osoba može kupiti na mjesec.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na mostu u SAD-u Masovni lančani sudar: Sudarilo se više od 40 vozila, ozlijeđeno 13 ljudi

Takav strogi sustav trebao bi "riješiti problem krijumčarenja koji smo uvijek imali s diplomatima", istaknuo je saudijski konzultant.

"Vlada je saznala da se puno alkohola seli iz dodijeljenih količina dopuštenih za veleposlanstva na crno tržište... Sada je ova aplikacija postavljena na mjesto gdje će dobivati dodijeljenu količinu uz nadzor sa centraliziranog mjesta", dodao je drugi.

Činjenicu da se time pokušava stati na kraj krijumčarenju alkohola, potvrdio je i saudijski Centar za međunarodnu komunikaciju.

Alkohol je u Saudijskoj Arabiji zabranjen od 1952. godine kada je pijani saudijski princ u bijesu ubio britanskog diplomata

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene