Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li moguće?!

Zaposlenici će šefovima morati dati lozinku za pristup Facebooku?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilikom donošenja CISPA-e odbačen je amandman prema kojem bi se šefovima zabranilo da od zaposlenika traže šifre za pristup profilima na društvenim mrežama

Kako bi postupili ako bi vas šef pitao da mu date lozinku za pristup vašem profilu na Facebooku kako bi provjerio o čemu ste pisali na ovoj društvenoj mreži? S ovakvim bi se problemom uskoro mogli suočiti korisnici Facebooka u SAD-u, a glavni krivac za to trebao bi biti Cyber Intelligence Sharing and Protection Act prijedlog zakona, odnosno – CISPA.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastavili knjižicu Pirati predstavili alternativu ACTA-i, SOPA-i, PIPA-i i CISPA-i Slika nije dostupna Hoće li Obama staviti veto? Ugrožena privatnost: Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao CISPA-u!

Povratak CISPA-e: Početak kraja privatnosti na internetu?

Kao što je dobro poznato, Predstavnički dom američkog Kongresa prošlog je tjedna izglasao ovaj zakon kojeg su kritizirale mnoge organizacije za zaštitu privatnosti jer će omogućiti razmjenu privatnih podataka internetskih korisnika između američke vlade i privatnih kompanija bez ikakvog naloga ili sankcija.

No, na Huffington Postu upozoravaju na još jedan veliki potencijalni problem koji bi Amerikancima mogao donijeti ovaj zakon kojeg još moraju odobriti Senat i Obama – on bi mogao omogućiti šefovima kompanija da od svojih zaposlenika zatraže lozinke njihovih profila na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i drugih mreža.

Naime, prije izglasavanja CISPA-e zastupnik Ed Perlmutter htio je ubaciti amandman s kojim bi se šefovima kompanija zabranilo da od svojih zaposlenika mogu zatražiti lozinke za pristup društvenim mrežama, no ostali su zastupnici taj amandman odbili.

Ovo je prilično jednostavan amandman koji će pomoći korisnicima u ostvarivanju njihova prava na zaštitu privatnosti, rekao je Perlmutter i dodao da će se s tim amandmanom isključiti mogućnost da šef na društvenim mrežama komunicira pretvarajući se da je on zaposlenik (koji mu je dao šifru).

Zastupnik Mike Rogers optužio je Perlmuttera da s ovim samo želi sabotirati cijeli zakon i odbacio taj amandman, a treba napomenuti da neki zastupnici cijelo vrijeme pokušavali ubrzati donošenje CISPA-e kako bi se izbjegli teroristički napadi 'digitalnim bombama' poput nedavnog napada u Bostonu.

Šef sve gleda: Evo kako možete dobiti otkaz…

Inače, u borbu protiv CISPA-e uključili su se i Anonymousi koji su jučer pozvali na 'zamračenje interneta', no njihovom se pozivu nije odazvao veliki broj internetskih stranica tako da nisu uspjeli ponoviti prosvjed s početka prošle godine kada su se u borbu protiv SOPA-e uključile i neke velike stranice poput Wikipedije i Reddita i koji je izazvao veliku pažnju javnosti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene