Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

CISPA sljedeći mjesec mora proći i izglasavanje u Senatu, nakon čega bi je trebao potpisati Obama – koji se protivi ovom zakonu


Kao što se to i očekivalo, zastupnici Predstavničkog doma u američkom Kongresu izglasali su kontraverzni zakon CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act)!

Vezani članci Slika nije dostupna Hakeri pripremaju odgovor na CISPA-u? Slika nije dostupna SAD uvode CISPA-u, gora od SOPA-e, PIPA-e i ACTE zajedno!

Kako bi se smirili brojne kritičare, autori ovog zakona prije njegova izglasavanja usvojili su neke amandmani koji bi trebali smanjiti ugrožavanje privatnosti internetskih korisnika, no o nekim drugim bitnim amandmanima koji su trebali ograničiti korištenje privatnih podataka od strane američke vlade i vojske nije se niti raspravljalo, a ukupno je 248 zastupnika diglo ruku za ovaj zakon, dok je njih 168 glasalo protiv.

CISPA je po mnogočemu kontraverzna, a najveći broj kritičara smatra da će se ovaj zakon iskoristiti za špijuniranje internetskih korisnika i dijeljenje njihovih osobnih informacija između privatnih kompanija i vladinih civilnih i vojnih agencija.

Brojne velike kompanije, među inima Facebook i Google podržali su ovaj prijedlog zakona jer smatraju da će, ako se međusobno informiraju o postojećim cyber prijetnjama, povećati sigurnost i izbjeći potencijalne probleme koje bi im mogli donijeti cyber napadi.

CISPA je katastrofa za privatnost internetskih korisnika!

No, ovaj će im zakon omogućiti da američkoj vladi i vojsci te privatnim kompanijama daju informacije o korisnicima njihovih usluga, bez straha da će biti tuženi zbog razmjene takvih podataka.

Na svu opasnost CISPA-u jučer je upozorio, među inim, i zastupnik Jared Polis koji je rekao da će ovaj zakon američkoj vojsci omogućiti špijuniranje američkih građana, što se 'protivi svim principima na kojima je ova zemlja zasnovana'.

Nakon što je izglasana u Predstavničkom domu, CISPA uskoro ide na izglasavanje u Senat, gdje se očekuje veća opozicija izglasavanju ovog zakona, a posljednji korak je Bijela kuća koja se protivi CISPA-i te bi Barack Obama na kraju mogao staviti veto na CISPA-u i spriječiti stupanje ovog zakona na snagu.

Analitičari smatraju da bi to mogao biti mudar potez s obzirom da se uskoro bliže predsjednički izbori, no upozoravaju da je Obama i ranije potpisivao zakone kojima se protivio.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.