Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Manje poznati i nepravedno zapostavljen kutak Sisačko-moslavačke županije, Hrvatska Kostajnica, oduševljava pogledom na Pounje već na samom ulazu u grad.


Grad bogate kulturne povijesti i netaknute prirode je pravi neotkriveni biser kontinentalne Hrvatske. Hrvatska Kostajnica je gradić gdje dominiraju tragovi davne i ne tako davne povijesti, bajkovit je spoj brda Djeda i srebrnozelene rijeke Une. Una je ovom pejzažu dala život, ljudima plemenitost, a gradu dušu.
Pitate se gdje provesti vikend!? Hrvatska Kostajnica idealno je mjesto za sve ljubitelje vrhunskih specijaliteta koje će zasigurno zadovoljiti šarolika ponuda jela od kestena. 

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija Užas kod Splita: Unuk narkoman usred noći pretukao djeda i nanio mu po život opasne ozljede Skeč Vidjela je starca kako si radi cipele od plastične ambalaže, njezin potez iznenadio je baš sve!

Neizostavno mjesto za posjetiti je Restoran Djed smješten na vrhu istoimenog brda. U restoranu Djed prvo će vas oduševiti bajkovit pogled na dolinu rijeke Une koji se pruža sa terase restorana. Okružen šumom, rastoran nudi danas prijeko potreban trenutak za opuštanje i povratak prirodi. Oduševljeni ljepotom prirode, mnogi će ogladniti. Puretina punjena kestenom u umaku od kestena, vrhnja i crnog vina, te odrezak Djed su specijaliteti kuće na čiji spomen rastu zazubice.

Restoran Djed nudi i zaštitni desert ovoga grada, knedle od kestena u umaku od čokolade. Ne možete reći da ste bili u Kostajnici ako ih niste probali knedle od kestena. Ovi specijaliteti su samo dio vrhunske gastronomske ponude restorana Djed. Upravo je i Kestenijada svake godine sve popularniji događaja u samom Gradu ali i županiji, koji posjećuje i preko nekoliko tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske.

Pomalo umorni ali ujedno ispunjeni šetnjom kroz prirodu ugodan i romantičan smještaj možete pronaći u Hotelu Central. Očuvani povijesni šarm Hotela Central iz razdoblja secesije pruža mogućnost za organizaciju nezaboravne svadbene svečanosti uz neizbježan ugođaj romantike velikih povijesnih ljubavi o kakvima pišu u knjigama. Jutro uz šumove Une u Hotelu Central starom preko stotinu godina učinit će vam boravak u Hrvatskoj Kostajnici nezaboravnim. Iz hotela Central pruža se prekrasan pogled na rijeku Unu pa ćete poslije finog doručka poželjeti prošetati do utvrde Stari Grad Zrinski na Uni.

Hotel Central odličan je izbor za sve popularnije djevojačke i momačke zabave, ali i za obiteljska okupljanja i druženja, ili jednostavno vikend druženje sa prijateljima u prirodi.
Za one nemirnijeg duha divlji rafting na Uni ponovno će probuditi svaki tračak avanturizma. Vozeći se tradicionalnim čamcima po rijeci stići ćete do Otoke nezaobilaznog mjesta smještenog na samoj sredini Une. Oni mlađi sigurno će zaigrati nogomet ili odbojku na pijesku, dok oni stariji u lijepim sjenicama mogu promatrati panoramu grada i Utvrdu Zrinski. 

Kostajnica je poznata i po mnogim lovištima pa je tako postala i omiljeno mjesto kako hrvatskih tako i stranih lovaca. Jeste li ikada kušali med od kestena!? Ovaj neobičan ali profinjen okus nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Upravo kestenov med u sa mnogim ljekovitim svojstvima pravi je poklon kada je u pitanju suvernir iz toga kraja.

Pčelartsvo i pletenje košara poznati su stari obrti koji se u Kostajnici održavaju dug niz godina.
Izdvojena iz civilizacije užurbanog grada, zaustavljena u nekom prošlom vremenu i zbog toga sačuvana od loših utjecaja današnjeg svijeta, nudi osvježenje za male i velike, stare i mlade. Bogata povijest kulture ovih krajeva nudi mnoge još nedovoljno istražene zanimljivosti i informacije o životu u prošlim vremenima.

Ovo životopisno mjesto zasigurno će se uskoro smjestiti visoko na ljestvici turističkih odredišta kontinentalne Hrvatske. Naša tako mala ali prekrasna i kulturom bogata zemlja ostavila je veliki trag u Hrvatskoj Kostajnici. Izlet u taj kraj umjesto buke, gužve i umjetnih svjetala velikih trgovačkih lanaca bio bi pravi odmor i gastronomski užitak za svakoga od nas.