Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Telepatsko računalo

Znanstvenici uspjeli prenijeti misli na računalo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tim američkih znanstvenika uspio je misli čovjeka pretvoriti u pomičnu sliku na računalu, efektivno time napravivši možda i prvu pravu napravu, koja naše misli može vizualizirati.

Uređaj koji su osmislili i napravili, proučava moždanu aktivnost i pretvara te podatke u sliku na zaslonu računala te su time napravili korak bliže nečem što se dosad smatralo više znanstvenom fantastikom, nego nečim izvedivim u stvarnosti, a to je telepatsko računalo. Znanstvenici tvrde kako će ova tehnologija uvelike pomoći policiji i istražiteljima u rasvjetljavanju zločina, jer bi se pomoću nje mogli vizualizirati događaji, onakvi kakve ih je svjedok zločina vidio u trenutku kad se zločin i dogodio.

Pročitajte i ovo Operacija mozga (Foto: Guliver/Thinkstock) Čak 36 sati Prevarili smrt? Znanstvenicima uspjelo održati na životu mozak bez tijela! Slika nije dostupna Doznajte nešto o sebi JESTE LI SKLONI HALUCINACIJAMA Što vi vidite na ovoj slici?

Tim znanstvenika je u svom pionirskom eksperimentu, skenirao moždanu aktivnost dvojice dobrovoljaca, koji su gledali video te rezultate promatrenja upotrijebili kako bi reproducirali ono što su oni vidjeli u u tom trenutku. Iako su rezultati ispali rudimentarni i nedorađeni, jasno se mogao razaznati obris muškarca u bijeloj majici i pozadina grada iza njega. 'U ovom trenutku, ako želite nekome opisati ono što ste vidjeli, morate za to koristiti riječi ili crtati što mislite, a to uglavnom ne funkcionira', rekao je profesor Jack Gallant sa svučilišta Kalifornija.

On nadalje tvrdi kako će to istraživanje uvelike pomoći u rješavanju zločina i prepoznavanju terorista. Dvojica dobrovoljca, koji su sudjelovali u eksperimentu, gledali su video s komičarem Steveom Martinom i sliku neba iznad grada i zrakoplov kako leti iznad grada. Ono što je računalo uspjelo reproducirati, jest sirova slika Martina u bijeloj košulji, no bez detaljnih crta lica te sliku neba iznad grada, bez zrakoplova na njoj. Iako to nije savršen rezultat, preinakama na programu računala, mogli bi biti zabilježeni i spomenuti izostavljeni detalji. U eksperimentu je za skeniranje mozga korišten FMRI (functional magnetic resonance imaging) skener, koji je inače normalan dio opreme u bolnicama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene