Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici upozoravaju ljude diljem svijeta da se naviknu na paklene valove vrućine, jer će se, dugoročno gledano, zbog globalnog zagrijavanja svijet suočavati sa sve češćim i gorim vrućinama.


Pa ipak, ubojiti valovi vrućine koji upravo traju na mogu se pripisati samo globalnom zatopljenju, kao što nisu ni najgori u povijesti, no trend se kreće u tom smijeru, kažu stručnjaci. 

Vezani članci Dragan Primorac, Ivan Đikić Primorac odbacuje Đikićeve optužbe za sukob interesa: "On vjeruje da neistina koja se ponovi više puta, s vremenom postaje istina. Sve mu opraštam" Liječnik u zaštitnoj opremi Odlučan apel liječnika i znanstvenika: ''Duboko smo zabrinuti zbog širenja pandemije, ovo su naše preporuke''

- Valovi vrućine i globalno zatopljenje vrlo su usko povezani, kaže američki analitičar klime Kevin Trenberth. 

Po njegovim riječima, globalno zatopljenje djeluje tako da, općenito gledajući, noći čini toplijima, a dane suhijima što pridonosi tomu da se neugodno topli dani pretvore u ubojite valove vrućine. 

Kompjutorski modeli pokazuju da ćemo se uskoro suočiti s puno više i s još strašnijim valovima vrućine od onih koji su zabilježeni u Americi 1930-tih godina. 

U posljednjih 25 godina ljetne noći postale su puno toplije, s puno manje noćnih osvježenja. 

Studije pokazuju da su valovi vrućine u Europi postali učestaliji od 1880. godine i da će ih biti još više s porastom globalnog zatopljenja. Vrućine koje vladaju Sjedinjenim Državama odnijele su dosad 150 života, od toga 132 u Kaliforniji. 

Prema statistikama, između 1999. i 2003. godine u SAD-u je zbog vrućina umiralo u prosjeku 900 ljudi godišnje.

 Pa ipak, ima i dobrih vijesti, kažu stručnjaci i navode primjere američkih gradova St. Louisa, New Yorka i Philadelphie koji su našli načina kako spriječiti fatalne ishode. 

Ti gradovi su, naime, uspostavili tzv. centre za hlađenje i kontrolu starijih i bolesnih osoba te beskućnika zahvaljući kojima se broj umrlih nije povećao, unatoč sve ubojitijim valovima vrućine.