Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snimali mozgove ovisnika

Znanstvenici tvrvde: Ovisnost je nasljedna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovisnici o drogama i njihova braća ili sestre koji nisu ovisnici imaju slične promjene u mozgu koje ukazuju na to da je sklonost ovisnosti nasljedna ali isto tako da se taj nedostatak može prevladati, objavili su britanski znanstvenici.

Znanstvenici sa sveučilišta Cambridge koji su snimali mozgove 50 ovisnika o kokainu te njihove braće ili sestara utvrdili su da su svi imali promjene u mozgu zbog kojih im je bila otežana samokontrola.

To otkriće objavljeno u časopisu Science omogućava bolje razumijevanje razloga zbog kojih neki ljudi s ovisnostima o drogama u obiteljskoj povijesti imaju veći rizik razvoja ovisnosti od drugih te bi moglo dovesti do novih načina liječenja koja bi pomogla ranjivijim osobama da nauče kako da stave stvari pod kontrolu prije nego se ovisnost razvije.

'Već se dugo znalo da ovisnikom ne postaje svaka osoba koja uzima droge i da osobe koje su izložene većem riziku tipično pate od manjka samokontrole', kazala je voditeljica istraživanja Karen Ersche. 'Naše otkriće baca svjetlo na razloge zbog kojih je rizik ovisnosti povećan kod osoba s obiteljskom poviješću ... Dijelovi njihova mozga zaduženi za samokontrolu rade manje učinkovito'.

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti" Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Samo u Hrvatskoj Ima pravomoćnu presudu za primanje mita: Premijerov bratić nedavno zaposlen u Hrvatskim cestama, no premijer tvrdi - "nemam veze s tim"

Što neke čini otpornima?

Ona kaže da je sljedeći korak utvrditi kako su braća i sestre ovisnika koji nisu razvili ovisnost uspjeli prevladati taj 'defekt'.

'Kad bismo mogli otkriti što čini neke članove obitelji ovisnika tako otpornima možda bismo mogli spriječiti mnogo slučajeva ovisnosti', kazao je psihijatar Paul Keedwell sa sveučilišta u Cardiffu koji nije sudjelovao u istraživanju.

Znanstvenici su u ranijim istraživanjima uočili promjene na mozgu ovisnika no nisu bili sigurnu jesu li one posljedica ovisnosti o drogama ili su postojale od ranije. Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Lancet u siječnju (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene