Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici proizveli umjetni spermij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje provedeno na miševima je pokazalo da će se muškarci moći podvrgnuti presađivanju spermija i dobiti svoju biološku djecu umjesto da koriste donirane primjerke spermija.

Voditelj projekta, profesor Karim Nayernia, koristio je matične stanice iz mišjeg embrija, starih tek nekoliko dana i ostavio ih da rastu u laboratoriju. Koristeći posebne instrumente izdvojio je neke matične stanice kako bi se proizvele stanice spermija. 

Pročitajte i ovo Ilustracija odmah ga prestanite koristiti Može izazvati neplodnost i probleme u trudnoći: S tržišta se povlači ženski miris 3D ilustracija jajne stanice pričvršćene za maternicu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Put do očuvanja plodnosti Revolucionaran, ali i kontroverzan uspjeh: Znanstvenici prvi put u laboratoriju uspjeli uzgojiti ljudska jajašca

Nakon toga je injekcijom mišjim spermijima direktno oplodio jajašce i usadio ga u ženku. Od sedam miševa rođenih ovim putem šest ih se razvilo u odrasle jedinke. Tri su miša ipak imala abnormalnosti, bili su preveliki ili premali, te su imali problema s disanjem. 

„Ako saznamo više o tome kako se stanice spermatogonija pretvaraju u stanice spermija, to bismo mogli primijeniti na liječenje muškaraca čiji su spermiji nefunkcionalni. Mogli bismo, primjerice, izolirati spermatogonijske stanice pomoću biopsije testisa, u laboratoriju ih pretvoriti u funkcionalne i presaditi natrag u pacijenta“,  dodao je prof. Nayernia.

Dr.Allan Pacey iz britanskog društva za plodnost kaže: „Teško je reći da li bi umjetan spermij ovim putem mogao konačno biti upotrebljiv kao novi način liječenja muške neplodnosti. Mnogo je tu tehničkih, etičnih i sigurnosnih pitanja s kojima se treba suočiti prije nego što se uopće ova metoda uzme na razmatranje.“

Profesor reproduktivne biologije na sveučilištu Sheffield, Harry Moore, govori kako treba biti vrlo oprezan u korištenju tehnika poput ove u liječenju neplodnosti sve dok se ne riješe svi sigurnosni aspekti, a to bi moglo potrajati godinama.

Neki su znanstvenici pak zabrinuti zbog etičkih implikacija stvaranja djeteta bez sperme odraslog čovjeka, te upozoravaju da bi to moglo dovesti do neželjenih rezultata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene