Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Znanstvenici pokušavaju rekonstruirati tekstove Novoga zavjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački znanstvenici pokušavaju uz pomoć novih metoda rekonstruirati izvorne tekstove Novoga zavjeta i u njima otkriti moguće pogreške, objavljeno je u Muensteru.

Takozvana koherentna metoda omogućuje da se 'postojećih 5.000 rukopisa Novog zavjeta uredi i usporedi', izjavio je ravnatelj Instituta za istraživanje novozavjetnih tekstova Sveučilišta Muenster, Holger Strutwolf.

Pročitajte i ovo Rekordan broj periski Fantastična vijest Izvanredno otkriće! U cijelom Mediteranu ih nema niti 10, a kod Poreča su ih pronašli čak 68 Slika nije dostupna Krivotovorena Biblija? 'Novi zavjet su pisali lažni apostoli, Crkva to zna'

Riječ je o važnom koraku prema glavnom kritičnom izdanju ("Editio Critica Maior") Novoga zavjeta, dodao je Strutwolf.

Institut namjerava do 2030. potpuno rekonstruirati izvorni tekst Novoga zavjeta.

Projekt će do 2020. s 4,5 milijuna eura podupirati Akademija znanosti Sjeverne Rajne Westfalije. Postupak rekonstrukcije, što ga je razvio jedan suradnik instituta, predstavljen je na znanstvenom skupu u Muensteru na kojemu su sudjelovali stručnjaci za Bibliju iz Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Brazila i Kine.

Svrha je nove metode pronaći najstariju varijantu teksta, koja se zatim uspoređuje s drugim verzijama čime se dobiva njegova potpuna slika.

Problemi s rekonstrukcijom mogu se javiti kad se ustanovi da su neki rukopisi prepisani s dvije ili tri ranije verzije, rekao je Strutwolf.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene