Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Igra teorije'

Znanstvenici otkrili formulu za uspjeh veze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene povećavaju svoje šanse za sretnu vezu tako što izbjegavaju spavati s muškarcim na prvom spoju, kažu znanstvenici. Koristeći složen matematički model, znanstvenici su pokazali da je duži vremenski period udvaranja razvijen kako bi žene mogle isključiti nepouzdane partnere.

Profesor Robert Seymour sa Sveučilišta u Londonu, koristio je granu matematike koja se zove ‘igra teorije’ kako bi istražio rituale udvaranja muškaraca i žena. Otkriće potvrđuje da je recept za uspjeh savjet koji žene dobivaju od svojih majki, baki, tetki, starijih žena već generacijama, piše Daily Mail. Njegov je model temeljen na ideji da žene mogu najviše izgubiti od svake nove veze jer mogu završiti s djetetom čiji je otac za njih neprimjeran, ili čak odsutan. Pretpostavlja se da je udvaranje bitka između spolova do trenutka kada počinje faza veze u kojoj se par seksa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bez poboljšanja Pronašli ga u parku, ne sjeća se ničega: Znate li tko sam? Slika nije dostupna Djelo ribice VIDEO Čudnovati krugovi na dnu mora...

‘Udvaranje se kod brojnih životinjskih vrsta događa tijekom nekog vremenskog razdoblja’, rekao je profesor Seymour. ‘Ljudsko udvaranje, na primjer, može uključivati nekoliko večera, odlaske u kino ili druge izlaske koji traju mjesecima, čak i godinama. Jedan od partnera, često muškarac, za to ima veće financijske izdatke, ali za oba spola postoji značajna cijena vremena koje bi moglo biti iskorišteno za druge produktivne aktivnosti. Zašto ljudi ne ubrzaju ovaj proces kako bi smanjili svoje troškove? Odgovor leži u tome, da što je duže udvaranje, žene imaju priliku prikupiti više potrebnih informacija o muškarcu s kojim se viđaju. Zbog odgađanja seksa, žena je u mogućnosti smanjiti šansu da će imati djecu s njoj neprikladnim partnerom.’

Ovaj model sagledava pojednostavljeno udvaranje između muškaraca i žena u društvu bez kontracepcije. U tom modelu, udvaranje završava tako da muškarac ili žena odustanu ili žena prihvati udvaranje muškarca. Također se pretpostavlja da postoje samo dva tipa muškarca: ‘dobri’ i ‘loši’, a kakvi će biti ovisi o njihovoj dobroj volji. Pretpostavlja se i kako će ‘dobar’ muškarac seks čekati duže. Stoga što ‘loši’ muškarci imaju veću tendenciju odustati u igri ranije, žene mogu povećati svoju šansu za pronalazak prikladnog partnera na način da odgađaju seks, otkrili su istraživači. ‘Volja muškarca da se udvara dugo vrijeme je znak, da će vjerojatno biti dobar muškarac’, rekao je profesor Seymour koji je objavio svoja otkrića u ‘Journal of Theoretical Biology’.

‘Dugo udvaranje je cijena koja se plaća kako bi se povećala šansa za konzumiranjem seksa, ukoliko se dogodi bit će to harmonična veza, od koje koristi imaju oba spola. Ovo bi moglo pomoći u objašnjenju učestalog vjerovanja da je najbolji savjet za žene da ne spavaju s muškarcima na prvom spoju’, kaže Seymour. Model nije tako dobro primjenjiv u društvu u kojem kontracepcija otklanja mogućnost rizika trudnoće, a također se ignoriraju socijalni i grupni pritisci na oba spola.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene